Mitä tehdä Espoossa? Mitkä ovat Espoon parhaat nähtävyydet?

Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä viikonloppuisin ja kesälomakauden häämöttäessä. Niihin saa kuitenkin usein vääriä vastauksia, varsinkin jos on espoolainen!

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Vesipuisto Serena, EMMA, kauppakeskus Sello… Monilla sivustoilla kommentoidaan myös, että “Espoossa ei ole erityisesti nähtävyyksiä”, mutta eihän tämä ole lainkaan totta. Espoohan on täynnä jännittäviä spotteja.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään!


“Espoon salaiset helmet?”

No niin, nyt puhutaan asiaa. Tähän aikaan vuodesta Espoon salainen helmi poimitaan Nuuksion seikkailustamme. Tämä riemastuttava timantti on pienoisrautatie, joka tuo mieleen taruolentojen kaivostoiminnan. Rautatie kulkee siltojen yli ja upean kallion varjossa, ja se vilahtaa myös Cityspottingin uudella videolla. Pienoisrautatien historiasta liikkuu monenlaista legendaa, ja asia kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa paikan päällä.


“Näitä paikkoja eivät espoolaisetkaan tiedä?”

Erinomainen kysymys. Väitämme, että Espoon vähiten tunnetut paikat löytyvät Espoon keskeltä – Kauniaisten alueelta! Kauniaisten todella erikoisia ja vierailun arvoisia paikkoja ovat Stockmannin rauniot keskellä metsää, Työväen Akatemian rehtorin mystinen hautaholvi ja uskomattoman kaunis puutarha. Oletko ikinä kuullut näistä?


“Espoon nähdyin, mutta huonoimmin tunnetuin paikka?”

Tässä pieni tietovisa Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksen päärakennuksesta. Jokainen opiskelija tietää tämän rakennuksen, mutta sen salaisista yksityiskohdista ei tiedä käytännössä kukaan! Tarkista tietosi – olet kuitenkin nähnyt Otaniemen amfiteatterin monta kertaa!

  1. Otaniemen kampuksen (entisen Teknillisen korkeakoulun) suunnittelijana ei ollut yksin Alvar Aalto. Kuka oli toinen suunnittelija?
  2. Otaniemen kampuksen amfiteatterilla on kiinnostava antiikin aikainen esikuva. Tiedätkö mikä se on?
  3. Päärakennus seisoo paikallaan pienen kukkulan päällä Otaniemessä. Mitä kukkulan päällä oli ennen sitä?
  4. Amfiteatterin ympäristöön ehdotettiin Aaltojen toimesta jännittävää kreikkalaista lisäystä, jota ei koskaan toteutettu. Mitä he ehdottivat?

OIKEAT VASTAUKSET:

  1. Tietysti Aino Aalto! Aallot tekivät niin tiivistä yhteistyötä, että heidän töistään on monesti mahdotonta sanoa, mikä kohta on kenenkin käsialaa. Sinullakin saattaa muuten olla kotonasi Aino Aalto-lasi!
  2. Epidauroksen amfiteatteri Kreikassa, Peloponnesoksen niemimaalla. Aallon luonnoksista löytyy piirustuksia tästä upeasta antiikin ihmeestä, jota hän kävi ihailemassa paikan päällä!
  3. Otnäsin (eli Otaniemen) kartanon päärakennus! Se oli tismalleen samassa paikassa kuin nykyinen amfiteatteri. Kartanon lehmuskuja on säilytetty, ja johtaa samaan tapaan päärakennukselle. Se on vain eri päärakennus!
  4. Rauniopylväitä! Pylväät olisivat tuoneet hienon historiallisen viittauksen muutenkin kreikkalaisia piirteitä täynnä olevaan ympäristöön. Pylväiden sijaan jouduttiin tyytymään marmoriin.

Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle!

 

Varmista Espoo-tietämyksesi! Löydät Espoon Cityspotting-seikkailun täältä! 
July 05, 2023 — Tiina Pöytäniemi