Mitä tehdä Helsingissä? Mitkä ovat Helsingin parhaat nähtävyydet?
Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä viikonloppuisin ja elokuussa ennen syksyyn siirtymistä. Niihin saa kuitenkin usein vääriä vastauksia, varsinkin jos on helsinkiläinen (tai stadilainen, jos olet paljasjalkalainen!
Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Esplanadi, Linnanmäki, Kauppatori… Eihän näissä mitään vikaa ole, mutta kyseisillä paikoilla ovat sitten ihan kaikki muutkin. Eivätkä Espa, Lintsi ja muut tutut turistikohteet tarjoa paikkakuntalaiselle paljoa.
Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään!
“Helsingin salaiset helmet?”
No niin, nyt puhutaan asiaa. Tähän aikaan vuodesta Helsingin salainen helmi Uutelan kanavalta paikasta, jonka nimi on Sumujen silta. Eikö kuulostakin mystiseltä? Kyseessä on vesiputous, jonka alle pääsee. Lähellä on paljon muutakin tosi kaunista, sillä Uutelan ja Skatanniemen pikku polut tarjoavat upeita näköaloja, salaisia saaria ja maanalaisia tiloja!
“Näitä paikkoja eivät helsinkiläisetkään tiedä?”
Väitämme, että Eteläsatama ja Kauppatori ovat kaikkien tiedossa, mutta torilta löytyvät junaradan jäänteet, Suomen pienin rautatieasema ja erikoinen kääntösilta eivät ole käytännössä kenenkään tiedossa! Vilkaisepa ensi kerralla Presidentinlinnan kohdalla kulkevia kiskoja. Tosi monet kirjaimellisesti kompastuvat niihin, eivätkä silti kiinnitä niihin huomiota. Kyseessä ovat vanhan satamaradan harvinaiset ja yhä löydettävissä olevat jäänteet!
“Helsingin nähdyin mutta huonoimmin tunnetuin paikka?”
Tässä pieni tietovisa ikonisesta Senaatintorista. Jokainen paikallinen ja vierailija tietää Senaatintorin ja sen lähiympäristön, mutta niiden salaisista yksityiskohdista ei tiedä käytännössä kukaan! Tarkista tietosi – olet kuitenkin tallannut Senaatintoria jossain vaiheessa!
- Senaatintorilla on kaksi patsasta. Ensimmäinen ja tunnetuin on Aleksanteri II:n patsas, mutta mikä on toinen patsas?
- Mitä yhteistä on Valtioneuvoston linnalla ja Helsingin yliopiston päärakennuksella?
- Miten Aleksanteri II:n patsas liittyy Valtioneuvoston linnaan ja Helsingin yliopiston päärakennukseen?
- Senaatintori on nykyään nimensä mukaisesti tori. Mutta mikä alueen edeltävä käyttötarkoitus oli?
- Kuka ideoi Helsingin tuomiokirkon portaat?
OIKEAT VASTAUKSET
- Ulrika Eleonoran kirkon muistomerkki. Se sijaitsee kirkon vanhalla sijaintipaikalla. Patsas koostuu neljästä polvenkorkuisesta obeliskista.
- Rakennusten julkisivut ovat identtiset. Rakennuksia on itse asiassa melkein mahdoton erottaa toisistaan mustavalkoisen kuvan perusteella. Arkkitehti on tietysti ollut C.L. Engel.
- Patsas on sijoitettu tarkalleen linjaan rakennusten pääovien kanssa. Valtioneuvoston linnan pääovelta ei siis voi nähdä Helsingin yliopiston päärakennuksen ovelle katsomatta samalla patsasta.
- Tietysti hautausmaa! Tietöiden yhteydessä erityisesti torin länsipuolelta löydetään yhä nykyäänkin vanhoja hautoja.
- Ei ollut tällä kertaa Engel, vaan Nikolai I, joka halusi paikalla sijainneen päävartion ja pylväikön purettavaksi. Engeliä kuulemma harmitti aika paljon. Tori oli siis valmistuessaan aivan todella eri näköinen!
Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle!
Lähde löytöretkelle, Helsingin salaiset kohteet odottavat! Löydät Cityspotting Helsingin täältä!