Mitä tehdä Lahdessa? Mitkä ovat Lahden TOP 3- nähtävyydet?

Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä viikonloppuisin ja kesälomakauden häämöttäessä. Niihin saa kuitenkin usein vääriä vastauksia, varsinkin jos on lahtelainen!

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Sibelius-talo, satama ja Salpausselän hyppyrimäet. Eihän näissä mitään vikaa ole. Veikkaamme kuitenkin, että omaa rauhaa ja pieniä salaisuuksia näistä paikoista ei löydä. Lahti on erityisesti arkkitehtuurin ja historian osalta todella jännittävä paikka, jossa kannattaa ihmetellä piilotettuja yksityiskohtia.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään!

“Lahden salaiset helmet?”

No niin, nyt puhutaan asiaa. Lahden ihanin vähän piilossa oleva retkikohde ja helmi löytyy Anttilanmäen kaupunginosasta. Se on ihmeellinen vanha puutaloalue aivan rautatieaseman vieressä, ja se on aivan täynnä tarinoita ja kulttuurihistoriaa. Erityisesti rakennusten pieniä söpöjä kuisteja kannattaa bongailla. Anttilanmäki on sellainen alkujaan kaavoittamaton kaupunginosa, jonka kujia ja mutkia ei monesta paikasta enää löydäkään!“Näitä paikkoja eivät lahtelaisetkaan tiedä?”

Erinomainen kysymys. Todella erikoisia retkikohteita Lahdesta löytyy useampikin, mutta raatimme valinta menee tällä kertaa radanrakentajien hautausmaalle. Syrjäistä hautausmaata ei vahingossa takuulla löydä, mutta oudon tunnelman takia täällä kannattaa silti käydä. Tunnelmaa ei ainakaan kevennä se, että aidat ja ristit on rakennettu rautatiekiskoista!“Lahden nähdyin, mutta huonoimmin tunnetuin paikka?”

Lahden tunnetuin paikka on varmastikin Salpausselän hyppyrimäet. Testaa tietosi tästä tunnetusta kohteesta!

 1. Mitä Salpausselkä tarkoittaa?
 2. Montako hyppyrimäkeä Salpausselän urheilupuistossa yhteensä on?
 3. Lahden suurmäen K-piste on 116 metrin kohdalla. “K-piste” tulee sanoista kriittinen piste, mutta mitä se tarkoittaa?
 4. Urheilupuistoa alettiin rakentaa alun perin hiihtokeskukseksi Tahko Pihkalan ehdotuksen perusteella. Alueella oli kuitenkin urheilutoimintaa jo ennen sitä. Mikä oli laji?
 5. Missä sijaitsi Lahden ensimmäinen hyppyrimäki?

OIKEAT VASTAUKSET!

 1. Salpausselkä on vanhahtava sana "vedenjakajalle". Sillä tarkoitetaan geologista muodostelmaa kuten esimerkiksi harjujonoa! Muita vastaavia sanoja ovat esimerkiksi "maaselkä" ja "lohjaharju". Maaselän hyppyrimäki kuulostaisi kyllä komealta...
 2. No kolmehan niitä ... ei, hetkinen! 
  Oikeasti niitä on yhteensä kahdeksan. Kolmen tunnetuimman mäen vieressä sijaitsevat Karpalon hyppyrimäet, joita on yhteensä viisi. Pienin niistä on tosi söpö!
 3. Kriittinen piste mäkihypyn alastulorinteessä on se rakennepiste, jonka jälkeen alastulorinne alkaa loiventua. Muita geometrisiä lyhenteitä mäkihypyssä ovat esimerkiksi HS ("hill size"), L-piste (alastuloalueen loppu) ja A-piste (korkein lähtöpaikka).
 4. Laji oli ammunta! Urheilupuistoa on pidetty perinteisesti hyvänä urheilumaastona jo ennen sen varsinaista rakentamista. Läheinen luontotimantti Häränsilmä ei nimestään huolimatta liity ammuntaan!
 5. Aivan keskustassa! Ensimmäinen 1922 rakennettu puurakenteinen hyppyrimäki sijaitsi Aleksanterinkadun päätteenä. Se oli varmasti aikamoinen näky!


Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle!

 

Varmista Lahti-tietämyksesi! Löydät Lahden Cityspotting-seikkailun täältä! 
July 05, 2023 — Tiina Pöytäniemi