Mitä tehdä Vantaalla? Mitkä ovat Vantaan parhaat nähtävyydet?

Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä viikonloppuisin ja kesälomakauden häämöttäessä. Niihin saa kuitenkin usein vääriä vastauksia, varsinkin jos on vantaalainen!

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Heureka, Ilmailumuseo ja Fazerin vierailukeskus. Eihän näissä mitään vikaa ole. Veikkaamme kuitenkin, että omaa rauhaa ja pieniä salaisuuksia näistä paikoista ei löydä. Vantaa on muutenkin yllättävän laaja alue, ja löydettävää löytyy kyllä, kunhan vain tietää mistä etsiä.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään!


“Vantaan salaiset helmet?”

No niin, nyt puhutaan asiaa. Kesäaikaan Vantaan eniten piilotettuja timantteja sisältävä alue lienee Tikkurilan Väritehtaanranta. Se sisältää ihan hillittömän hienoja pieniä yksityiskohtia, joita voi löytää vain samoilemalla vähän ympäriinsä. Esimerkkejä riittää: Keravanjoen rannalta löytyy pieniä vanhoista myllynkivistä tehtyjä penkkejä! Rautatiesillan alle pääsee vilkaisemaan, ja sen alta avautuva näkymä on tosi kaunis! Läheinen Veininmylly on tosi kuvauksellinen! Suosituksemme: Ota eväät mukaan ja lähde paikan päälle.


“Näitä paikkoja eivät vantaalaisetkaan tiedä?”

Erinomainen kysymys. Jos kaipaat todella erikoisia retkikohteita, niitä löytyy Vantaan vankiloihin liittyen. Seutulan työsiirtola eli “Kanarian saaret” on nykyään Forenomin hostel (yhden tähden majoituspaikka). Tuttu myös Irwin Goodmanin kappaleista. Vantaan uuden vankilan läheltä taas löytyy vanha saksalainen metsäkalmisto, joka on tunnelmaltaan todella erikoinen.


“Vantaan nähdyin mutta huonoimmin tunnetuin paikka?”

Vantaan tunnetuin paikka on varmasti Helsinki-Vantaan lentoasema. Kukapa ei olisi käynyt siellä. Testaa tietosi tästä ikonisesta paikasta:

  1. Mitä tapahtumaa varten lentoasema alun perin valmistui?
  2. Kuka lentokentän rakennustyöt teki 50-luvulla?
  3. Lentokentän nimi nykyään on Helsinki-Vantaan lentoasema. Mikä sen alkuperäinen nimi oli?
  4. “Haluan spottailla lentokoneita! Mihin minun kannattaa mennä?”

OIKEAT VASTAUKSET

  1. Tietysti vuoden 1952 olympialaisiin! "Valmistuminen" on tässä ehkä vähän liioittelua – avajaisia vietittiin, vaikka rakennustyöt eivät olleet vielä valmiina...
  2. Läheisen työsiirtolan rangaistusvangit! 2020-luvulla on ehkä vaikea mieltää, että aikanaan Suomen suurin rakennustyömaa toteutettiin vankityövoimalla.
  3. Nimiä on useampiakin! Aiempi virallinen nimi oli Helsingin lentoasema, koska se sijaitsi silloisessa Helsingin maalaiskunnassa. Kansanomainen nimi oli Seutulan lentoasema - ehkäpä läheisen työsiirtolan mukaan.
  4. Riippuu vähän siitä, mikä kiitotie on käytössä. Lemminkäisen kallio on ehkä tunnetuin spottailupaikka, mutta kaksi hyvää lisäpaikkaa löytyvät Ruskeasannan vanhan kappelin läheltä ja lentoaseman yleisölle avoimelta näköalaterassilta!


Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle!

 

Varmista Vantaa-tietämyksesi! Vantaan Cityspotting-seikkailun löydät täältä! 
July 05, 2023 — Tiina Pöytäniemi