Mitä tehdä Turussa? Mitkä ovat Turun parhaat nähtävyydet?

Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä jännittävää tekemistä miettiessä. Niihin saa kuitenkin usein vääriä vastauksia, varsinkin jos on turkulainen (riippumatta siitä, oletko täl- vai toispuoljokkee).

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä:  Jokivarsi, Tuomiokirkko, Turun linna. Eihän näissä mitään vikaa ole, mutta kyseisillä paikoilla ovat sitten ihan kaikki muutkin. Eivätkä Föri tai Funi ja muut tutut turistikohteet tarjoa paikkakuntalaiselle paljoa.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään! 


“Turun salaiset helmet?” 

No niin, nyt puhutaan asiaa. Turun historia näkyy kaupunkikuvassa paljon hienovaraisemmin, kuin osaat kuvitellakaan. Kadonneiden kohteiden pikku jälkiä näkyy joka puolella keskustaa, kunhan vain osaat etsiä oikeita detaljeja. Oletko kuullut saarnatuolin kannatinkoukusta, kiitoradasta, raitiovaunujen kääntöpaikasta tai raitiovaunuhalleista?


“Näitä paikkoja eivät turkulaisetkaan tiedä?”

Erinomainen kysymys. Väitämme, että vaikka Ruissalo on kaikkien tiedossa, mutta aivan läheltä löytyvät muut saaret kuten Kakskerta ja sen jännittävä menneisyys eivät ole käytännössä kenenkään tiedossa! Harkitse pientä retkeä sinne. Tiedätkö saaren hiidenkirnuista tai kirkon kivisistä vaiheista?


“Turun nähdyin mutta huonoimmin tunnetuin paikka?”

Tässä pieni tietovisa ikonisesta Aurajoesta. Jokainen paikallinen ja vierailija tietää Aurajoen ja sen rannat, mutta salaisista yksityiskohdista ei tiedä käytännössä kukaan! Tarkista tietosi – olet kuitenkin tallannut Aurajoen rantaa jossain vaiheessa!

  1. Aloitetaan klassikolla. Kumpi oli alkuperäisen kaupungin paikka: Tuomiokirkon puoli vai Kauppatorin puoli?
  2. ”Silloistaan Turku tunnetaan”, mutta mikä oli ensimmäinen Aurajoen ylittävä silta? 
  3. Kun niitä siltoja on niin paljon, niin mihin föriä tai förejä sitten tarvitaan? 
  4. Aurajokirannan töyräät on kivetty jo 1700-luvulla. Tiedätkö miksi? 

 

OIKEAT VASTAUKSET!

  1. Tuomiokirkon puoli, eli tietysti ”tälpuol” Aurajokea. 
  2. Se oli legendaarinen ”Pennisilta”, joka sijaitsi vanhan Suurtorin kohdalla. Sillan ylittämisestä tavaralastin kanssa piti maksaa vero. Sillalla oli myös teurastajan koppi: Jätteethän oli kätevä heittää jokeen!
  3. Siltojen rakentamista alajuoksulle haluttiin välttää, mutta telakkatyöläisten piti kuitenkin päästä alajuoksulla Aurajoen yli.
  4. Aurajoen alueen maaperä on poikkeuksellisen altista eroosiolle. Jokea ja jokisuuta onkin ruopattu vuosisatojen ajan. 

 


Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle! 

 

Löydät Turun Cityspotting-seikkailun täältä!
August 24, 2023 — Tiina Pöytäniemi