Mitä tehdä Porvoossa? Mitkä ovat Porvoon parhaat nähtävyydet?

Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä ennen historialliseen keskustaan lähtöä. Niihin saa kuitenkin usein vääriä vastauksia, varsinkin jos olet käynyt Porvoossa aiemmin, tai jos olet paikallinen!  

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Porvoon tuomiokirkko, Runebergin kotimuseo, Raatihuoneentori… Eihän näissä mitään vikaa ole, mutta kyseisillä paikoilla ovat sitten ihan kaikki muutkin. Eivätkä nämä ja muut tutut turistikohteet tarjoa syvempää kokemusta etsivälle paljoa.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään! 


“Porvoon salaiset helmet?” 

No niin, nyt puhutaan asiaa. Porvoon ”näkyvissä mutta piilossa” olevat timantit liittyvät vanhoihin rautatieasemiin, joita Porvoosta löytyy kolmekin kappaletta! Erilaisia rautatierakennuksia ja niiden jälkiä löytyy yllättävän paljon. Ilmeisin niistä on Näsinmäen juurelta löytyvä vanha rautatievesitorni, mutta läheltä löytyy todella paljon muutakin!


“Näitä paikkoja eivät porvoolaisetkaan tiedä?”

Erinomainen kysymys. Väitämme, että vaikka Vanha Porvoo on erinomaisesti tiedetty, niin vielä vanhempi esihistoriallinen Porvoo ei ole niin hyvin hallussa. Tiesitkö, että Maarin kävelylenkki onkin itse asiassa muinaissatama? Ja jos Ison Linnamäen vallihaudat ovat jo tuttuja, niin oletko käynyt Pikku Linnamäen roomalaisaikaisilla haudoilla? 


“Porvoon nähdyin mutta huonoimmin tunnetuin paikka?”

Tässä pieni tietovisa ikonisesta Porvoon vanhasta sillasta. Jokainen paikallinen ja vierailija tietää Suomen kuvatuimman sillan ja sen lähiympäristön, mutta niiden salaisista yksityiskohdista ei tiedä käytännössä kukaan! Tarkista tietosi – olet kuitenkin ylittänyt Porvoon vanhan sillan jossain vaiheessa!

  1. Porvoon vanha silta on tosiaan vanha, mutta kuinka vanha? 
  2. Mikä historiallinen tie on kulkenut Porvoon vanhan sillan kautta? 
  3. Miten suuriruhtinas Romanov liittyy Porvoon vanhaan siltaan? 
  4. Porvoon vanha silta peruskorjataan vuonna 2024. Minkälainen uudesta korjatusta sillasta tulee? 

 

OIKEAT VASTAUKSET!

  1. Anteeksi epäselvä vastaus, mutta se riippuu. Nykyisellä paikalla on ollut silta jo 1400-luvulla, mutta tämänhetkisen sillan uusimmat rakenneosat ovat vain 70 vuotta vanhoja.
  2. Suuri rantatie, joka nykyään tunnetaan parhaiten nimellä Kuninkaantie. Se oli Turusta Viipuriin kulkenut keskiaikainen maantie.
  3. Hän oli ensimmäinen sillan autolla ylittänyt henkilö. Tämä tapahtui vuonna 1901, kun suuriruhtinas vieraili Haikon kartanossa.
  4. Puinen palkkisilta, jossa on luonnonkiviset perustukset. Ulkonäkö ei itse asiassa muutu juuri lainkaan. Varsinainen Theseuksen laiva siis!

Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle! 

Porvoon Cityspotting-seikkailun löydät täältä! 

(kannen kuva: M. L. Carstens, 1909. Museoviraston kokoelma)

August 24, 2023 — Tiina Pöytäniemi