Mitä tehdä Suomenlinnassa? Mitkä ovat Suomenlinnan parhaat nähtävyydet?

Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä viikonloppuisin ja elokuussa ennen syksyyn siirtymistä. Niihin saa kuitenkin usein vääriä vastauksia, varsinkin jos haluaa tutustua Suomenlinnaan vähän eri näkökulmasta kuin tuhannet turistit. Tai jos haluaa olla rauhassa – suosituimmat paikat Suokissa ovat täynnä ryhmiä ja opaskierroksia.

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Suomenlinna-museo, sukellusvene Vesikko, Kuninkaanportti… Eihän näissä mitään vikaa ole, mutta kyseisillä paikoilla ovat sitten ihan kaikki muutkin. Eivätkä tutut turistikohteet tarjoa paikalliselle paljoa.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään! 


“Suomenlinnan salaiset helmet?” 

No niin, nyt puhutaan asiaa. Tähän aikaan vuodesta Suokin salainen helmi löytyy paikasta, jonka nimi on bastioni Polhem. Eikö kuulostakin jännittävältä? Kyseessä on linnoituksen osa, jonka sisään pääsee. Se sijaitsee kuitenkin hivenen piilossa, ja luolissa saa samoilla aivan yksikseen. Lähellä on paljon muutakin tosi kaunista, sillä bastionin ikkunoista näkee kauniisti Suomenlinnan pikku uimarannalle (sille vähän salaisemmalle) ja vieressä on myös todella kaunis pieni suomenlinnalaisten puutarha!


“Näitä paikkoja eivät suomenlinnalaisetkaan tiedä?”

Erinomainen kysymys. Emme lähde haastamaan aivan paljasjalkaisia suomenlinnalaisia, sillä kulkeminen saarilla oli vielä 90-luvulla paljon vähemmän rajattua kuin nykyään. 

Väitämme kuitenkin, että Suomenlinnan Länsi-Mustasaari on yleisesti saarten huonoimmin tunnettu osa. Varsinkin Särkän puoleisella rannalla saa samoilla aivan yksikseen, ja etsiä vielä 1900-luvulla olemassa ollutta merenalaisen tunnelin suuaukkoa! 

Jos mennään varsinaisesta Suomenlinnasta ihan vähän toiseen suuntaan, niin Viaporin linnoitukseen kuuluneissa Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa on paljon todella piilossa olevia paikkoja ja todella maaginen tunnelma. 

Varsinkin Kuninkaansaaressa, jossa kulkurajoituksia ei ole, voi löytää vaikka mitä erikoista! Kulje saaren hiekkapoukamasta Santahaminan suuntaan, niin löydät kauniin vihreän maanalaisen gallerian. Tosi monet ottavat aurinkoa sadan metrin päässä, mutta eivät koskaan osu tuohon todella kuvaukselliseen paikkaan. Läheltä löydät myös kuiluja, vanhoja vahtiportaita ja lukittuja (ja avonaisia) luolia massiivisilla panssariovilla!

Ajankohtainen vinkki: Vallisaaressa on Helsinki Biennalen takia suorastaan avoimien ovien syksy, joten moniin muuten lukossa oleviin tiloihin pääsee kurkistamaan vielä parin kuukauden ajan. 


“Suomenlinnan nähdyin mutta huonoimmin tunnetuin paikka?”

Tässä pieni tietovisa ikonisesta Suomenlinnan kirkosta. Jokainen paikallinen ja vierailija tietää Suomenlinnan kirkon ja sen lähiympäristön, mutta niiden salaisista yksityiskohdista ei tiedä käytännössä kukaan! Tarkista tietosi – olet kuitenkin ihaillut kirkkoa jossain vaiheessa!


  1. Suomenlinnan kirkolla uskonnollisen käytön lisäksi myös toinen käyttötarkoitus. Mikä se on? 
  2. Mitä yhteistä on Suomenlinnan kirkolla ja Uspenskin katedraalilla?
  3. Onko Suomenlinnan kirkossa krypta, eli maanalainen holvi?
  4. Suomenlinnan kirkko ja sen maa-alue ovat nykyään pyhitettyä kirkkomaata. Mutta mikä maa-alueen alkuperäinen käyttötarkoitus oli?
  5. Mitä muita kirkkoja Suomenlinnassa on? 

 

OIKEAT VASTAUKSET! 

  1. Suomenlinnan kirkko toimii lisäksi majakkana. Erikoista tässä majakassa on se, että se tehtiin alun perin lentomajakaksi.
  2. Molemmat ovat olleet ortodoksisia kirkkoja, ja Uspenskin katedraali on tietysti edelleen. Suomenlinnan kirkkoon on sittemmin tehty mittavia muutostöitä, mutta muuten kirkot suorastaan muistuttivat toisiaan!
  3. Onhan siellä! Kiinnostavaa on lisäksi se, että sinne on ajoittain pääsy. Tsekkaa kirkon nettisivuilta!
  4. Kirkon paikalla oli N. Sinebrychoffin kapakka! Nikolai tuskin oli siirrosta kuitenkaan pahoillaan, sillä hän suurilta osin rahoitti kirkon.
  5. Vaikea kysymys! Suokista löytyy ainakin Pirunkirkko, joka on ollut sekä luterilainen että ortodoksinen rukoushuone. Lisäksi Piperin puiston kahvilarakennus toimi aikoinaan roomalaiskatolisena pyhättönä.

Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle! 

Suomenlinnan Cityspotting-seikkailun löydät täältä! 
August 24, 2023 — Tiina Pöytäniemi