Mitä tehdä Kuopiossa? Mitkä ovat Kuopion parhaat nähtävyydet?

Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä viikonloppuisin ja elokuussa ennen syksyyn siirtymistä. Niihin saa kuitenkin usein vääriä vastauksia, varsinkin jos on kuopiolainen!  

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Puijon torni, Kuopion tori, Kauppahalli… Eihän näissä mitään vikaa ole, mutta kyseisillä paikoilla ovat sitten ihan kaikki muutkin. Eivätkä “mualiman napa”, “Vänäri” ja muut tutut turistikohteet tarjoa paikkakuntalaiselle paljoa.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään! 


“Kuopion salaiset helmet?” 

No niin, nyt puhutaan asiaa. Kuopion Kasarmipuisto ja sitä ympäröivät rakennukset on rakennettu jo 1800-luvulla, mutta alue on ollut suljettuna yli sata vuotta. Eikö kuulostakin mystiseltä? Kyseessä on ihmeellinen arkkitehtoninen helmi, jossa on paljon jännittäviä yksityiskohtia: Uppoavia taloja, rikki ammuttuja seiniä, pieniä puistoalueita. Alueen historia on jännittävä ja vähän makaaberikin! Lämmin suositus myös puiston lukuisille muistomerkeille. Niitä on yllättävän paljon!


“Näitä paikkoja eivät kuopiolaisetkaan tiedä?”

Erinomainen kysymys. Väitämme, että Kuopion Matkakeskus ja rautatieasema (se nykyinen) ovat kaikkien tiedossa, mutta Männistön suuntaan mentäessä vastaan tuleva vanha rautatieasema ja sen ympäristö eivät ole juuri kenenkään tiedossa. Vanha rautatiepuutarha, rautatielaisten talot ja veturitallit kääntöpöytineen ovat tosi kuvauksellisia! Vilkaisepa ensi kerralla. Alueen pikku polut ovat mahtavia samoiltavia, kun uusia juttuja löytyy joka kulman takaa. Rautatien vanhempia jäänteitä löytyy jopa satamasta asti. 


“Kuopion nähdyin mutta huonoimmin tunnetuin paikka?”

Tässä pieni tietovisa ikonisesta Kauppahallista. Jokainen paikallinen ja vierailija tietää Kuopion torin kuuluisimman rakennuksen, mutta sen salaisista yksityiskohdista ei tiedä käytännössä kukaan! Tarkista tietosi – olet kuitenkin käynyt siellä jossain vaiheessa!


  1. Kauppahallin kyljessä on nykyään uudehko lasipaviljonki. Tiedätkö, mitä sen paikalla oli sitä ennen? 
  2. Kauppahallissa on yllättävän paljon eläinreliefejä ja -figuureja. Mutta kuinka monta eri lajia ulko- ja sisäseiniltä löytyy?
  3. Mikä on Kauppahallin vanhin yhä toimiva yritys?
  4. Miten Kauppahalli liittyy vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn?
  5. Mitä Kauppahallin alapuolelta löytyy?

 

OIKEAT VASTAUSKSET 

  1. Kalahalli! Hajua tuskin voi unohtaa. Ja sehän ei alunperin ollut kalahalli, vaan lihantarkastamo!
  2. 60! Onkohan kukaan bongannut niitä kaikkia? Oletko nähnyt oravan, pöllön, sammakon, lepakon, possun ja hauen?
  3. Tietojemme mukaan Truben kahvila, joka on perustettu jo vuonna 1913. Kauppahalliin yritys on kuitenkin tullut "vasta" noin 45 vuotta sitten.
  4. Kauppahallin selkeä arkkitehtoninen esikuva on maailmannäyttelyssä esillä ollut Lindgren-Gesellius-Saarisen Suomen paviljonki.
  5. Sieltä löytyy jännittävä ja sokkeloinen holvikellari, jossa toimii nykyään pubi nimeltä Hospoda Koza. Alunperin kellarissa sijaitsivat jää- ja halkovarastot sekä lämmityskoneisto.

 

Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle! 

Löydät Kuopion Cityspotting-seikkailun täältä!
August 23, 2023 — Tiina Pöytäniemi