Vuonna 1922 Kouvolan sotilaskodin sisustuksesta vastannut Alvar Aalto suunnitteli sotilaskotiin harvinaisen seinämaalauksen, jota on aiemmin pidetty kadonneena. Arkistojen kätköistä löytyi kuitenkin kuvamateriaalia, joka paljastaa, miltä seinämaalaus näyttää!

Seinämaalauksessa voi erottaa ainakin heraldisen ruusukkeen ja mahdollisesti vartiomiehen ja sotilaskotisiskon hahmot. Tyylitellyssä tekstissä lukee “Kuullos pyhä vala”. Kuva on mahdollisesti edelleen maalikerrosten alla, ja saattaa olla entisöitävissä.

 

Alvar Aalto kuvataiteilijana

Vähemmän tunnettua on Alvar Aallosta on, että hän ajoittain omistautui myös kuvataiteelle. Maalarina Aalto vaikutti olevan ennen kaikkea kokeilija, joka poikkesi oman aikansa suomalaisesta kuvataiteesta. Aallon maalaukset ovat pääosin yksityisomistuksessa, joten niitä ei liiemmin ole näkyvillä. Yksi erikoisuus Suomen kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehdin uralta on kuitenkin ollut pitkään tuntematon: Kouvolan sotilaskotiin vuonna 1922 tehty al secco-tekniikalla toteutettu seinämaalaus. 

Aallon suunnittelemista Kouvolan kasarmialueen töistä ei ole tiedossa säilyneitä piirustuksia, ja seinämaalauksen päälle on maalattu epähuomiossa maalia useita kerroksia. Niinpä kukaan ei ole tiennyt, miltä kyseinen harvinaisuus aikoinaan näytti. 

Seccomaalaus (ital. al secco, kuivalle) tarkoittaa kuivalle kalkkilaastipinnalle tehtyä seinämaalausta. Seccotekniikalla voidaan toteuttaa koko maalaus tai tehdä korjauksia freskotekniikalla tehtyyn maalaukseen. Alvar Aallon maalaustuotanto ei ole hyvin tunnettua, mutta hänen seinämaalauksistaan ei tiedetä juuri mitään. Kouvolan rykmentin sotilaskodin seinämaalauksenkin pelättiin kadonneen vuoden 1928 remontissa ikuisiksi ajoiksi. 


Näin se löytyi!

Arkistokuva Aallon seinämaalauksesta löytyi pitkän salapoliisityön päätteeksi. Sisällöntuottajamme Mikko Rinnevuori luki Cityspotting-seikkailua tehdessään historiikkia Aallon uran alkuajoista ja törmäsi aikalaiskuvaukseen, jossa seinämaalauksesta kerrottiin. Hän otti yhteytä paikallisen sotilaskotiyhdistykseen, jossa tiedettiin heti, mistä seinämaalauksesta on kyse. 

Aallon seinämaalauksesta ei ole aiemmin tullut suoria kysymyksiä, mutta yhdistyksessä on ollut aina tiedossa hänen perintönsä Kouvolan kasarmialueella. Kouvola-Urin Sotilaskotiyhdistys ry:n perinnejaoston Liisa Sääksjärven mielestä vanhan sotilaskodin seinämaalaukset pitäisi entisöidä. Maalaukset voivat olla siellä maalikerrosten alla, mutta ehkä entisöiminen olisi silti mahdollista.

Seinämaalaus ja muut koristeet sijaitsevat Kouvolan Kasarminmäen rakennuksessa 15, joka on nykyään ravintola- ja kabinettikäytössä – lähestulkoon vuoden 1922 hengessä siis. Kiinnostavaa onkin, olisiko Alvar Aallon harvinainen seccomaalaus entisöitävissä näkyville.

Aalto toimi myöhemmin RUK:n 4. kurssin kurssijuhlan koristeluvastaavana, jolloin hän suunnitteli komean juhlakoristeen. Kyseisestä koristeesta muotoutui vuonna 1926 RUK:n virallinen joukko-osastotunnus, joka on yhä edelleen yksi Suomen vanhimmista käytössä olevista joukko-osastotunnuksista. Koristeen heraldinen ruusuke on samankaltainen sotilaskodin seinämaalauksen kanssa, vaikkakin ruusukkeen terälehtiä on eri määrä.

Seinämaalauksessa voi erottaa ainakin heraldisen ruusukkeen ja mahdollisesti vartiomiehen ja sotilaskotisiskon hahmot. Tyylitellyssä tekstissä lukee “Kuullos pyhä vala”.

Kuvat: Kouvola-Utin Sotilaskotiyhdistys ry, Mikko Rinnevuori

Aallon kadonneesta maalauksesta löydät tietoa myös ilmaisesta Mitä spottia? -seikkailustamme!

December 28, 2023 — Tiina Pöytäniemi