“Cityspotting on löytöretki puhelimessasi! Se sisältää vähintään 60 kohdetta luontoa, kulttuuria, liikuntaa, historiaa ja paikallistietämystä kotikaupungissasi.” Yksinkertaisesti Cityspottingin voi selittää näin.

Tärkeintä on kuitenkin se, että nämä uskomattomat tarinat ovat totta, ja ne pääsee kokemaan paikan päällä. Olemme tehneet valtavan määrän tutkimustyötä kertoaksemme sinulle ne kaupungin salaisuudet, joista useimmat ihmiset eivät ole kuulleet mitään.

Meiltä kysytään usein, että millaisia kohteita spottimme oikeasti pitävät sisällään. Ainakin sisältöä on todella paljon, ja pieniä retkikohteita riittää useaksi kuukaudeksi! Tässä kuitenkin pieni maistiainen siitä, millaisiin spotteihin seikkailuissamme voi törmätä:

Espoo

Espoo on paljon moniulotteisempi, kuin mitä siitä usein ajatellaan. Espoon seikkailussa ihastuttavat esimerkiksi vanhat kartanot ja julkiset taideteokset, joita ei joka puolelta löydä. Seikkailun aikana törmää myös todella erikoisiin kohteisiin, kuten Stockmannin raunioihin, vedenalaiseen rautatiehen sekä kreikkalaiseen temppeliin. Mukana myös kauneimmat näköalat ja upeita arkkitehtuurihelmiä.


Helsinki
Helsingin yllätyksellistä kaupunkiseikkailua on ehditty tehdä jo kaksi tuotantokautta eli tekemistä siis riittää. Ensikertalaisen kannattaa aloittaa ykkösosasta, joka vie esimerkiksi erilaisten vesiputousten äärelle, 1800-luvun hieroglyfien saloihin sekä erikoisiin vanhoihin rakennuksiin. 
Kausi 2 sisältää jännittäviä maanalaisia tiloja sekä unohdettuja kohteita; seikkailussa törmää mm. margariinitehtaan luolaan, Suomen pienimpään rautatieasemaan sekä patsaiden uskomattomiin mutta piilotettuihin salaisuuksiin. Helsinki on tosi kummallinen paikka!

Hämeenlinna
Hämeenlinnan seikkailussa vastataan mm. näihin kysymyksiin: Miten Aulangon upeus on saanut alkunsa? Miksi Hämeenlinnan kaupunki on joskus muuttanut sekä rakennettu uudestaan? Millaiset olivat Hämeenlinnassa järjestetyt Olympialaiset? Entä oliko Suomen ensimmäinen eläintarha sittenkin Hämeenlinnassa?

Hämeenlinnassa on yllättävän monta aarretta ja piilotettua esinettä, joita ei ole koskaan löydetty. Lisäksi Hämeenlinnan harjut vievät monille upeille näkymille ja mielenkiintoisten tarinoiden ääreen!

Jyväskylä
Jyväskylän kaupunkiseikkailua on ehditty tehdä jo kaksi tuotantokautta. Ensikertalaisen kannattaa aloittaa ensimmäisestä seikkailukaudesta, jossa törmää mm. Wivi Lönnin arkkitehtuuriin, vanhaan käsilossiin ja piilossa olevaan vesiputoukseen. Siis mitä ihmettä?
Kakkoskaudella taas törmää mm. piilotettuihin ja hylättyihin siltoihin, mystiseen leluneuvokseen ja Pirunluolaan. Jyväskylä on täynnä yllätyksiä, joista juuri kukaan ei ole kuullut.

Kouvola
Kouvolan jännittävä kaupunkiseikkailu tarjoilee mm. hämmentäviä taideluontopolkuja, upeaa vanhaa arkkitehtuuria ja erikoisimpia muistomerkkejä. Lisäksi kauneimmat näköalat ja muraalit! Kouvolan maine jotenkin tylsänä kaupunkina on tämän löytöretken jälkeen kuin muisto vain.

Kuopio
Kuopion seikkailusta on ehditty tehdä jo kaksi tuotantokautta. Ensikertalaisen kannattaa aloittaa ykköskaudesta, joka sisältää mm. J.V. Snellmaniin runsaisiin jälkiin Kuopiossa, vanhoja kaiverruksia ja hämmentäviä tekosaaria. 
Kakkoskaudella törmää mm. kadonneeseen elokuvateatteriin, julkisten patsaiden salaisiin symboleihin ja kanuunankuulan reikään seinässä.  Kuopio onkin todella erikoinen paikka!

Lahti
Oletko kuullut torin suojellusta näkymäakselista, Salpausselän stadionin kopioiduista ja siirretyistä taloista, tai piilossa olevasta radanrakentajien hautausmaasta? 
Lahdessa on myös aivan poikkeuksellisen hienoja luonnonmuodostumia, joihin sitten ihminen on jättänyt oman jälkensä. Muun muassa erään Lahden keskustaharjun selälle kaivettu noin 50 kuopan jono on melko hämmentävä. Siitä kuitenkin lisää Cityspotting Lahdessa!

Lappeenranta
Lappeenrannan jännittävä Cityspotting-seikkailu vie vähemmän tunnetuille Saimaan rannoille, tutustuttaa linnoituskaupungin monikerroksiseen historiaan, sujahtaa Suomen suurimman rakennustyömaan eli Salpalinjan syvyyksiin sekä yllättäviin arkkitehtonisiin löytöihin ja paljastukseen, mitä oli ennen vetyä ja atomia. Lappeenrannan seikkailu auttaa löytämään jotain ihan uutta!

Oulu
Oulun Cityspotting-seikkailu on todella yllättävä! Siitä löytyvät hylyt, rauniot, tekosaaret, linnat ja lukemattomat muut kohteet, jotka muodostavat erikoisen verkoston ympäri kaupunkia. Myös kaupungin unohdetut, kopioidut rautatieasemat tarvitsevat oman nostonsa Oulun löytöretkien joukkoon. Nämä kadonneiden tarinoiden jäljet ovat todellakin kokemisen arvoiset!

Pori
Pori on täynnä jännittäviä yksityiskohtia, mutta erityisesti sen arkkitehtuuri on vertaansa vailla. Kaupunkisuunnittelun näkökulmasta kaupungit monet palot ovat jättäneet jälkensä, samoin kuin eri teollistumisen vaiheet, eikä tässä voi olla mainitsematta kaupungista löytyvästä maisemailluusiosta. Mukana myös metsän salaisia teitä sekä Kuoppakaupungin jälkiä. Mitä ihmettä? 

Salo
Mitä erikoista Salossa on? Voimme ainakin paljastaa, että Salosta löytyy paljon luolia! Luolien lisäksi seikkailu vie sinut hylättyyn rautatietunneliin sekä historiallisiin tarinoihin. Tiedätkö esim, miten Sillankulman talon sisään kätketty salaisuus liittyy kuuluisaan ryöväriin Sika-Kyöstiin? (Tällä kaverilla onkin ihan mahtava lööppinimi!) Tai mitä tekemistä Elinan Surma -virrellä on Salon kappelikirkon kanssa? Me kerromme!

Tampere
Tampereen kaupunkiseikkailua on tehty jo kaksi tuotantokautta, ja ensikertalaisen kannattaa aloittaa ensimmäisestä - tai kerätä kaikki kerralla! Kauden 1 spotit sisältävät esimerkiksi Suomen kaikkien aikojen suurimman kavalluksen silminnähtävät jäljet, 1800-luvun kaiverruksia sekä pieniä jännittäviä saaria ja lähteitä.
Kausi 2 johdattaa erikoisiin maanalaisiin tiloihin, kaupungin vanhimpaan puutarhaan ja hämmentävään patsaiden tuijottelukilpailuun, johon jopa Sanna Marin otti kantaa!

Turku
Turun seikkailusta on saatavilla jo kaksi tuotantokautta. Kannattaa aloittaa kaudesta yksi! Ykköskaudella törmää mm. hämmentävään savijunaan, vanhoihin labyrinttikaiverruksiin ja Turun palon normaalisti huomaamattomiin jälkiin.
Kakkoskausin spotteihin sisältyy mm. sähkölaitoksen mysteeri, ylimistön nimikirjoitukset sekä erikoinen kiitorata. Oletko kuullut näistä salaisuuksista? Turku on täynnä yllätyksiä!

Vantaa
Mikä on hienointa Vantaalla? Ehkä salainen lentokenttä (joka ei ole Helsinki-Vantaa), kynttilöin valaistu kylä tai saukkojen bongausspotti. Vantaan seikkailussa törmää myös mm. vesimyllyn raunioihin, kiellettyyn tekojärveen ja kaupunkisuunnittelun salaisuuksiin. Nämä vähemmän tunnetut helmet saattaa löytyä ihan nurkan takaa!


Cityspottingin lahjakortilla lahjan saaja voi lunastaa minkä tahansa näistä seikkailuista! Lahjakortin löydät täältä!
December 11, 2023 — Tiina Pöytäniemi