Juhlistamme onnistunutta seikkailuvuotta 2022 Spottigaalalla, ja voittajat ovat tässä! Toivotamme kaikille oikein menestyksekästä spottailuvuotta 2023 kaupunkikohteidemme parissa!

Aktiivisin seikkailukaupunki

Ensimmäinen kategorian "Aktiivisin seikkailukaupunki" voitto menee Jyväskylään! Jyväskylässä nimittäin on avattu viime vuoden aikana keskimäärin kaikista eniten spotteja. Mikä Jyväskylän spoteissa kiehtoo? No Mikolla on tähän vastaus:

Mikä Jyväskylässä on jännittävää? Opiskelukaupunkina moni asia vaikuttaa keskittyvän Kauppakadun Appron ympärille, mutta todelliselle löytöretkeilijälle löytyy onneksi kaikkea todella jännittävää ihan (Nikolain)kulman takaakin.

Jyväskylästä löytyy useita upeita helmiä laajan spottivalikoiman muodossa. Oletko käynyt jo Kuolemankuopilla, harvinaisella kapulalossilla tai upealla pienellä vesiputouksella, joka löytyy junaradan kivisillan alta? Suosittelen lämpimästi. Kaupunki on täynnä tarinoita, jotka EIVÄT liity vain Kauppakatuun ja Kompassiin.


Kaunein näköala

Tämän yleisövalinnan voitto menee Vantaalle, spottina Silvolan tekojärvi! Valintaan johtaneet kommentit:

"Kaunein näköala oli Silvolan tekojärveltä. Olen vuosia asunut siinä lähellä ja ollut järven toisella puolella töissä, mutta en koskaan ole noussut sitä katsomaan. Paikalla oli pariskunta kahvitermarin kanssa ja he tarjosivat kupin kuumaa myös minulle. Itse jaoin heille Mikon videon jossa kerrottiin paikan historiasta. Hieno, pieni kohtaaminen."


Suosituin kaupunkiseikkailu

Sehän on kato Tampere, jota ostettiin kaupungin asukaslukuun verraten eniten viime vuoden aikana. Mitä on kaupunkiseikkailun suosion salaisuus, Mikko Rinnevuori?

- Tampereen seikkailun tekeminen oli minulle tosi erikoinen kokemus, koska olen kuitenkin asunut kaupungissa, ja varttunut ihan sen liepeillä. Siitä huolimatta opin Tampereesta niin paljon uutta, että tuntui suorastaan huvittavalta mennä sinne seuraavalla kerralla.

Kun oppii, minkälaista politiikkaa Hämeensillan patsailla (ja muillakin patsailla) Tampereella on pelattu, mistä hotelli Ilveksen nimi tulee (ja miten se liittyy Hämeensillan patsaisiin)... Niin, koko kaupunki näyttäytyy aivan toisenlaisessa valossa.

 

Mieleenpainuvin seikkailu 2022

Julistamme voiton Helsingin Isosaarelle! Kohdetta on kommentoitu esimerkiksi näin: "Isosaari oli mieleenpainuvin, tänne kun saisi kokonaan oman kaupunkiseikkailun!"

Olemme tästä täysin samaa mieltä, Isosaari on todella hieno ja erikoinen paikka! Se sijaitsee Helsingin edustalla ja sinne pääsee kesäaikaan vuorolaivalla. Esimerkiksi taustalla oleva kuva on peräisin toisen saaren vanhoja valonheittimiä varten rakennetusta sähköasemasta. Täällä kannattaa ehdottomasti käydä seikkailemassa! 

 

Eniten Super-löytäjiä

 Kategorian voitto menee vuoden 2022 perusteella Kuopioon! Kuopiosta löytyi nimittäin keskimäärin eniten löytöretkeilijöitä, jotka olivat käyneet huiman määrän spotteja! Kalakukonko voimalla Kuopiossa kierretään spotteja niin ahkerasti? Mikolla on jotain ajatuksia Kuopion seikkailusta:

Kuopion ominaispiirteistä minulle tulee ensimmäisenä mieleen kaupungin erilaiset maanalaiset, piilotetut ja siirretyt tilat. Harvan kaupungin alla voi sukeltaa, mutta Kuopiossa voi. Samalla osa kaupungin toiminnoista on siirtynyt paikasta toiseen, ja jäljet näkyvät edelleen, jos vain osaa katsoa. Vanhat torit, satamat ja hautausmaat jättävät jälkiä kaupunkiin.

Kuopiosta löytyy myös erinomaisia kaupunkisuunnitteluun liittyviä spotteja, kuten vaikkapa se, jossa selviää satoja vuosia vanha pikku mittavirhe, jonka takia kaupungin keskusta on edelleen vähän vinossa…

 

Odotetuin seikkkailu-uutuus

Seikkailunjanoa on päässyt tyydyttämään loppiaisen jälkeen myös uusissa kaupunkikohteissamme! Näistä keskimäärin eniten on hankittu Porin seikkailua, joka viekin ansioituneesti Spottigaalamme kategorian voiton. Myös sisällöntuottajamme Mikko on mukana Pori-hypessä:

Minulla on sellainen olo Porista, että sitä pidetään ainakin joissain nettikeskusteluissa ankeahkona kaupunkina. Olen kyllä täysin päinvastaista mieltä. Arkkitehtuurin osalta oli vaikeaa rajata materiaalia kunnolla, koska kiinnostavia rakennuksia täynnä jännittäviä yksityiskohtia löytyi tehtävänannon kannalta jopa liikaa.

Ja kuinka monen kaupungin keskustasta löytyy laaja metsäalue samoine löytöretkimahdollisuuksineen kuin Porista? Eipä kovin monen. Oma seuraava viikonloppumatkani suuntautuu takuuvarmasti Poriin, tarkemmin vieläpä Reposaaren suuntaan.

 

Avatuin spotti

Voiton vie Tampereelta löytyvä "Kissa ja lankakerä".  Mistä tässä spotissa onkaan kyse Mikko?
- “Kissa ja lankakerä”-spotti on Tampereella, ja se liittyy Särkänniemen lähellä sijaitsevaan Näsikallion suihkulähteeseen.

Spotti on aika keskeisellä paikalla, ja sen suosio liittyy varmaankin siihen. Itse suihkulähde on kuitenkin tosi erikoinen siihen nähden, että siitä kuljetaan aivan jatkuvasti ohi. Itsekin olen kulkenut Nääshalliin lukemattomia kertoja sen ohi, enkä ole koskaan katsonut sitä tarkemmin.

Suihkulähde on itse asiassa kahden taiteilijan yhteisteos – vesiputouksen ja vesialtaan muodostava graniittisommitelma on Birger Federleyn suunnittelema, ja tavallaan ihan erilliset patsaat ovat Emil Wikströmin käsialaa. (Eivät näy tässä kuvassa, ne täytyy siis käydä katsomassa ihan itse!)

Emil Wikström on aivan hulvattoman mielenkiintoinen kuvanveistäjä, ja hänen teoksiaan pitää melkein aina tutkia suurennuslasin kanssa. Tähänkin teokseen liittyy piilotettuja yksityiskohtia vaikka kuinka paljon ja onpa teokseen vielä kuvattu Wikströmin oma äiti ja tytärkin.

Ja sitten on vielä ne luodinreiät! Käy tsekkaamassa spotilta lisää.

 

Mikon suosikkispotti 

Haluaisin osallistua suureen spottigaalaan ja kertoa tässä oman suosikkispottini. Minusta tuntuu tässä vaiheessa, että se on Suomenlinnan miniseikkailun Lentokonetehdas-spotti. Käyn paikalla syystä tai toisesta useita kertoja vuodessa, vaikka se ei varsinaisesti ole minkään työmatkan tai kauppareissun varrella. 

En käy siellä oikeastaan enää edes ottamassa kuvia (niitä on melkoinen kokoelma), vaan käyn vain nojaamassa tehtaan ja telakan kaiteeseen, juon kahvin ja jatkan matkaa. Se on erikoinen paikka, jossa aika on todella pysähtynyt useaan eri kohtaan historiassa. Tuntuu, että voisin kertoa juttuja ja osoittaa yksityiskohtia vain tästä paikasta tuntien ajan. Mennään sinne joskus kahville! 

January 30, 2023 — Tiina Pöytäniemi