Citispotting-seikkailulle pääsee loppiaisen jälkeen myös Porissa, Oulussa, Lahdessa ja Suomenlinnassa. Kuten muissakin kaupungeissa, Cityspotting vie sinut sisällöntuottajamme Mikko Rinnevuoren johdolla kaupunkien salaisten paikkojen, kiehtovien mysteerien ja ainutlaatuisten taideteosten maailmaan. Mutta mitä Oulun, Lahden, Porin ja Suomenlinnan seikkailuista voi erityisesti odottaa? Mikko Rinnevuori kertoo!

 

Pori

Millainen kaupunki Pori on pinnan alla? Minkälaisia tarinoita Poriin kätkeytyy? Mitä löytöretkiä porilainen voi Porissa tehdä? Tällaisiin kysymyksiin lähden ensimmäisenä etsimään vastausta, kun alan tehdä tutkimustyötä uuden kotikaupunkiseikkailun kanssa.

Porista tulee usein ensimmäisenä mieleen Yyterin hiekkarannat, Pori Jazz-festivaali ja ehkäpä vielä joku kaupungin menestyksekkäistä urheiluseuroista. Myös karhut liittyvät mielikuvissa vahvasti Poriin. Mutta kun halutaan mennä pintaa syvemmälle, mikään ensimmäisenä mieleen tuleva ei kelpaa!

Reilun kuukauden salapoliisityön, Museoviraston aineistojen ja erilaisten kartta- ja kulttuuriselvitysten lukemisen jälkeen sanon seuraavaa Porista:

Olen yllättynyt siitä, kuinka paljon Porin maaperä on vaikuttanut kaupungin historiaan. Porin Kuoppakaupunki, luodot eli suistosaaret ja todella erikoiset hautausmaat ovat kaikki jollain tapaa hiekkaan, savikerroksiin ja siirrettyihin maa-aloihin liittyviä!

Myös Porin arkkitehtuuri on vertaansa vailla. Kaupunkisuunnittelun näkökulmasta kaupungit monet palot ovat jättäneet jälkensä, samoin kuin eri teollistumisen vaiheet, enkä voi olla mainitsematta kaupungista löytyvästä maisemailluusiosta.

Summa summarum: Pori on täynnä uskomattoman hienoja pieniä helmiä, jotka vain odottavat löytäjäänsä.


Lahti

Mitkä ovat ensimmäiset asiat, joita sinulle tulee mieleen Lahdesta? Kenties lihamuki, Salpausselän hyppyrimäki ja ehkä vähän ankea keskusta?

Mutta oletko kuullut torin suojellusta näkymäakselista, Salpausselän stadionin kopioiduista ja siirretyistä taloista, tai piilossa olevasta radanrakentajien hautausmaasta?

Lahdessa on myös aivan poikkeuksellisen hienoja luonnonmuodostumia, joihin sitten ihminen on jättänyt oman jälkensä. Muun muassa erään Lahden keskustaharjun selälle kaivettu noin 50 kuopan jono on melko hämmentävä! Siitä kuitenkin lisää Cityspotting Lahdessa.

Lahti ei ole ollut tutkimuskohteena helppo, mutta se on ollut sitäkin antoisampi. En malta odottaa, että pääsen jakamaan tämän ihmeellisen kaupungin salaisuuksia eteenpäin!


Oulu

“Oulu (ruots. Uleåborg) on Suomen kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskus, joka sijaitsee Oulujoen suulla Perämeren rannikolla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa…”

Ei, ei, ei! En halua lukea kuivaa asiatekstiä, vaan jotain jännittävää! Ja itse asiassa lukemisenkin sijasta haluaisin myös kokea Oulun vähän henkilökohtaisemmin.

Erinomaista! Oulussa on omakohtaiseen ja syvälliseen löytöretkeilyyn kaikki onnistumisen edellytykset. Ja mitä Oulussa kannattaa löytöretkeillä? No tietysti Oulun salaiset spotit, piilotetut timantit ja vähemmän tunnetut parhaat paikat.

Oulusta löytyvät hylyt, rauniot, tekosaaret, linnat ja lukemattomat muut kohteet muodostavat niin erikoisen verkoston ympäri kaupunkia, että en malta odottaa seuraavaa Oulun-visiittiäni. Myös kaupungin unohdetut, kopioidut rautatieasemat tarvitsevat oman nostonsa Oulun löytöretkien joukkoon.

Älä tyydy pinnalliseen tuntemukseen, vaan lähde etsimään salaisuuksia, jotka ovat aivan kirjaimellisesti nurkan takana!


Suomenlinna

Suomenlinnan tietävät kaikki, mutta sitä ei oikeasti tunne juuri kukaan.

Cityspotting-kohteissa yleisesti suurimpana kiinnostuksen kohteena minulle henkilökohtaisesti ovat enemmän tai vähemmän ei-julkiset tai salaiset loukot, joihin satunnaiset turistit eivät vain voi löytää.

Suomenlinna on tällaisten paikkojen supertiivistetty timantti.

Ja vaikka Suokki onkin historian harrastajan aarreaitta, ovat suurimmat salaisuudet silti edelleen löytämättä. Esimerkkinä mainittakoon Suomenlinnan ja Vallisaaren välinen tunneli, joka maineeltaan jo aika legendaarinen, ja ehkä silti pelkkää tarua – vai onko?


Suomenlinnasta löytyy myös kohteita, jotka ovat täysin nykypäivään liittyviä, mutta niihinkään ei helpolla löydä. Oletko käynyt ikinä Suomenlinnan vankilan muurilla? Entä tiedätkö, missä vedenalainen tunneli mantereelle on? Ja oletko ikinä kuullut valtavista merenpohjassa sijaitsevista magneettikäämeistä?

Lähde mukaan – me opastamme sinut perille asti!

 

Uudet kohteet avautuvat loppiaisena. Löydä itsesi seikkailulta, joka vie sinut paikkoihin, joista et ole ennen edes kuullut! 

 

Kuva: Visit Lahti Kuvapankki - Niklas Rekola

November 23, 2022 — TIina Pöytäniemi