Salossa on mystinen kirkkopaikka, jossa on toteutettu erilaisia palvontamenoja ainakin 1200-luvulta lähtien – mutta oletettavasti vieläkin kauemmin. Kyseessä on Uskelan emäkirkko ja sen kirkkomaa. Tällä spotilla on todellakin tapahtunut kummia, ja paikkaa ovat meidän lisäksemme fiilistelleet niin Topelius kuin Lönnrotkin. Mistä on siis kyse? 


Keskiajasta aina uuden ajan alkuun Uskela oli Salon keskus, olihan Salon kappeli suoraan Uskelan kirkon alaisuudessa. Vierestä on kulkenut ikiaikaisia teitä ja kulkureittejä, ja Ketohaan pakana-ajan pyhät paikat sijaitsivat aivan vieressä ja oletettavasti kirkon tienoilla on ollut esikristillinen palvontapaikka. Hautausmaalta löydetty myös esikristillisiksi oletettuja ruumishautoja! 


Joka tapauksessa löytöjen perusteella Uskelassa on ollut kirkko ainakin vuodesta 1220 alkaen. Kirkko rakennettiin monta kertaa uudestaan vuosisatojen aikana, mutta viimeisin versio kirkosta valmistui ilmeisesti vuonna 1749. Ilmeisesti vanhat henget eivät olleet jouluaattona vuonna 1825 ihan tyytyväisiä, sillä maanvieremän seurauksena kirkko vajosi maan sisään!


"…vuonna 1825 maa halkesi uudestaan ja pitäjään vanha kirkko yhtäkkiä painui maan sisään. Vuonna jälkeenpäin oli sateinen syksy. 

Tämä tapahtui joen rannalla; siinä oli mylly, ja se kaatui peräseinälleen. Mylläri oli myllyssä eikä saanut mitään vahinkoa, mutta kun hän säikäyksissään yritti rientämään ulos, eipä löytänytkään ovea, sillä se olin hänen päänsä päällä…"


(Topelius, Maamme-kirja)


Tulikivihöyryillä Topelius viittaa ilmeisesti jonkinlaisiin suokaasuihin, jotka olisivat päässeet ilmoille maanvieremän halkeamista. Eikä siinä vielä kaikki. Myöhemmin maan uumeniin katosi osa hautausmaastakin!


"Vuonna 1843 1 päivänä kesäkuuta aamulla tukkeusi joki yhtäkkiä maan uudestaan halkeamisesta, niin että vesi vasta kello 3 aikana puolenpäivän jälkeen pääsi juoksemaan. Tässä tilassa upposi isompi osa hautausmaata kuolleineen maan sisään."


Aikalaiskuvausten perusteella nämä tapahtumat ovat varmasti olleet aika pelottavia. Voit varmasti kuvitella, että jouluaattona tapahtuva kirkon vajoaminen, myrkylliset kaasut ja hautausmaan vajoaminen eivät kuulosta ihan pikkujutuilta 1800-luvulla. Tapahtumasta kerrottiin myös laajasti: Topeliuksen Maamme-kirja oli käytössä oppimateriaalina kouluissa. 


Uusi kirkko päätettiin ymmärrettävästi rakentaa johonkin ihan muualle, mutta Uskelan emäkirkon vanha tapuli ja osa hautausmaata ovat edelleen käytössä, ja niitä voi käydä ihailemassa. Maanvieremän jäljet näkyvät aivan selvästi jäljellä olevan hautausmaan ja joen välissä, vaikka 1800-luvun tapahtumista onkin aikaa. Uskelan emäkirkon jälkiä pääsee pian tutkimaan myös Cityspotting-seikkailun avulla... 


… mutta muista liikkua varovasti, ettet valahda maan uumeniin! 

 

 Löydät Salon Cityspotting-seikkailun täältä! 

 

Alkuperäinen kuva: By Abc10 - Oma teos, CC BY-SA 4.0

October 27, 2023 — Tiina Pöytäniemi