Keväiset ilmat ja parhaat ulkoilukelit ovat täällä! Mitkä ovat parhaat vinkkimme kaupunkien ulkoilukohteisiin? 

Keväällä kannattaa käydä paikoissa, joissa on kesäisin ruuhkaa. Ajankohdaksi suosittelemme yllättäen aikaista aamua, koska silloin valo on kauneimmillaan. Ja aikainen lintu madon nappaa, eikös vain? Kahvia ja raikkaita hedelmiä reppuun ja menoksi! 

Helsinki, 60.220361, 24.865676

Kevään suositus on suunnata Mätäjoen putoukselle. Helsingin ainoa luonnontilainen vesiputous on parhaimmillaan keväällä, kun vettä on vähän enemmän. Putouksen jälkeinen suvanto ja sen uudet sillat ja tunnelit ovat aivan viimeaikainen uudistus. Alueella kannattaa viettää vähän enemmänkin aikaa ja etsiä vaikkapa muinaisen myllyn jäänteitä!

Espoo, 60.166182, 24.836787

Espoon paras spotti tähän aikaan vuodesta saattaa olla Karhusaaren ja Sinebrychoffin huvilan laituri! Itse huvilan päärakennus on remontissa, mutta ehkä juuri siksi laiturilla ei ole juuri ketään. Ihana saaristonäköala on vain sinulle tällä vanhalla höyrylaivalaiturilla ja sen huvimajamaisella “odotusalueella”. Huvilan sivurakennukset ovat myös oma lukunsa! Käy tsekkaamassa!  

Vantaa, 60.319136, 25.081668

Erinomainen kevätspotti Vantaalla on Havukosken myllyn raunio. Pieniä siltoja risteilee edestakaisin, ja ympärillä on ennen kaikkea rauhallista luontoa - ja sitten ollaankin yhtäkkiä keskellä myllyn rattaita. Tällä spotilla on mahdollista nähdä tosi läheltä vanhan myllyn koneistoja, jotka niin monesta paikasta on poistettu. Vähän ylävirtaan kävellessä löytyy vielä aivan ihmeellinen betonimöhkäle keskeltä virtaa. Mistä on kyse?! 

Turku, 60.428172, 22.281620

Turun jännittävin spotti kevään mysteeriretken ratoksi on Jatulintarha-niminen spotti. Tuo keskiaikainen mysteerilabyrintti on todella hämmentävä, ja voit jopa pelata keskiaikaista peliä sen keskellä: Yksi osallistujista sitoo silmänsä jatulintarhan keskellä, ja muut yrittävät ohjeistaa hänet ulos. Turun jatulintarhan sijaintipaikka Luolavuori on muutenkin mahtava paikka! 

Tampere, 61.494072, 23.717256

Tampereen suositus menee tällä kertaa toisen tuotantokauden spotille Varalan portaiden salaiselle laguunille. Sieltä löytyy mahdollisesti Tampereen paras - ja salaisin ranta, jossa saat keväällä olla luultavasti aivan itseksesi! Salaisen timantin löytymisen hinta on kuitenkin portaiden kapuaminen ylös. Sekään ei tosin haittaa, koska portaiden yläpään näköala on myös komea!

Lahti, 60.983251, 25.636655

Lahden mainiosta spottikavalkadista paras kevätspotti on tällä kertaa Hiihtäjä-patsas, mutta ei pelkästään siitä syystä, että patsas on varsin hauska. Patsaan lähelle on nimittäin avattu maauimala, joten voit yhdellä silmäyksellä seurata sekä mäkihyppy- että uintitreenejä. Only in Lahti! 

Jyväskylä, 62.253553, 25.763323

Keski-Suomen mainioin keväinen paikka löytyy tällä kertaa toisen tuotantokauden spotilta Kankaan Sauna! Kyseessä on toimistomme lähellä oleva vanhan paperitehtaan pittoreski porttirakennus. Tarjoamme sinulle siellä pienen aistielämyksen. Kankaan alue on muutenkin pienen kävelyretken arvoinen näin keväällä. 

Kuopio, 62.888398, 27.690064

Suosittelemme Kuopiossa käymään keväällä vanhalla apteekin yrttitarhalla, joka löytyy Itkonniemessä. Kyseinen puutarha on perustettu apteekkarin tarpeita varten jo yli 250 vuotta sitten, joten perinteissä löytyy! Itkonniemellä samoilu on muutenkin raikkaalla kevätilmalla paras mahdollinen idea. 

Pori, 61.460802, 21.770637

Mihin mennä Porissa keväällä? Tietysti Porin metsään ja erityisesti sen vanhoille rullausteille. Niiden suoruus ja sijainti ovat jotain tosi huvittavaa. Porin metsän rullausteiden lisäksi metsän erikoiset vanhat rauniot ovat vierailun arvoisia. Alueella riittää samoiltavaa, ja keväällä tuoksu ja raitis ilma ovat varmasti retken arvoisia!

Oulu, 65.018616, 25.476742

Oulussa löytöretki kannattaa suunnata Kiikkusaaren omenapuille. Ne ovat upeita vanhoja rautatieomenapuita (siis mitä?!) ja lähistöltä löytyy myös kasvihuoneet ja rosarium. Myös kahvila Kiikku on avoinna useimpina päivinä. Tämä ei ole maksettu mainos, mutta suosittelemme lämpimästi tätä kuvauksellista kahvilaa! 

Suomenlinna, 60.144993, 24.985281

Suokin ykkösspotti keväiseen aikaan on yksi kaikkien aikojen suosikkejamme. Arvaatko jo? Kyseessä on tietysti Lentokonetehdas. Perusteluja on useita! Ensinnäkin telakka-altaasta löytyy tällä hetkellä harvinainen majakkalaiva, joka on todellinen erikoisuus. Lisäksi lentokonetehtaan kokoonpanohalliin pääsee tällä hetkellä sisälle ajankohtaisen taidenäyttelyn takia. Lippu Suomenlinnan lauttaan ja menoksi!

Porvoo, 60.395478, 25.660317

Uutuutena tälle listalle pääsee uusin kaupunkitulokkaamme Porvoo, jonka spottien tekemisessä jouduttiin suorittamaan todellista kerman kuorintaa. Alunperin spotteja oli listalla nimittäin yli 100. Karsinnasta pääsi läpi spotti nimeltä Myllynkivien mysteeri, joka vie sinut todella hämyisään pieneen puistoon, joka on täynnä myllynkiviä! Täydellinen paikka pienelle minihengähdykselle, sillä spotti on myös vähän sivussa perinteisemmistä turistikohteista. 


Kesän löytöretket odottavat - lähde seikkailulle vaikka heti! 

May 25, 2023 — Tiina Pöytäniemi