Lauttasaaren rannat ovat tuttuja leijasurffareille, lenkkeilijöille ja auringonpalvojille, mutta harvempi tietää, että puistoalueen ulkoilutiet ovat pääosin peräisin rannan linnoitteiden rakentamisajalta 1850-luvulta. Jos näet reunakiviä tai pengerryksiä, ne ovat ainakin 150 vuotta vanhoja! 

Mutta vielä harvempi on kuullut Lauttasaaren rannan hieroglyfeistä*. Siis mistä?!

Särkiniemen rannoilla eli eteläkärjessä on erilaisia linnoitteita Itämaisen sodan eli Krimin sodan  ajalta (1850-luvulta eteenpäin siis). Patterin itäkärjessä on kallioon louhittu ammusvarasto (virallinen nimi lienee “tunneliruutikellari”), eli se, jonka suojana on iso betonikupu. Varaston ikkunan yläpuolelle hakattu vuosiluku, 1885. 

Vuosiluvun alapuolella on varsin erikoinen hieroglyfikaiverrus, eli vanhan egyptiläisen kirjoitustavan mukaan kiveen tehty kirjoitus. Hieroglyfit ovat sekoitus kuva-, tavu- ja äännemerkkejä, ja niitä opittiin lukemaan uudestaan vasta 1800-luvulla. 

Mitä siinä sitten lukee? Siinä lukee “Sederholm”. Sederholm oli se sotilasinsinööri, joka oli vastuussa Lauttasaaren linnoitteiden rakentamisesta, ja hän oli myös innokas harrastelijaegyptologi! 

Näitä erikoisia historiallisia kaiverruksia kannattaa käydä ihmettelemässä vaikka perheen pienempien kanssa! 

*Tästä paikasta saat tietää lisää myös Helsingin Cityspottingissa. 

Hieroglyfit kartalla: TARKKA SIJAINTI TÄSSÄ

(P.s. Kuva on vastaavanlaisesta paikasta Helsingistä, mutta ei juuri Lauttasaaresta)

June 08, 2022 — Mikko Rinnevuori