Etsitkö tekemistä Helsingistä? Mikä on paras retkikohde? Mitkä ovat Helsingin salaiset paikat? Ei hätää! Me autamme!

Tiesitkö, että Helsingistä löytyy oikea merirosvolaiva? Se on usein paikallaan Pohjoissataman Halkolaiturissa, jossa majailee monta muutakin mahtipontista purjealusta. 

Halkoranta toimii nykyisin historiallisten puualusten kotipaikkana. Nimensä se on saanut niiltä ajoilta, kun Pohjoisrannan laituri oli vielä puutavaran tuontisatama, ja koko Pohjoissatama oli Helsingin ainoa virallinen satama. 

Siellä komeilee paljon perinnepuulaivoja, esimerkiksi komea kuunari Kathrina ja 1914 Tanskan Aarhusin telakalla rakennettu Jan Mayen.*

Jan Mayen on ollut Suomessa vuosikymmeniä monissa tehtävissä mm. merivartioston liikkuvana asemana ja kalastusaluksena. Mutta merivartiostolle alus päätyi vuonna 1928, kun Suomen tulli takavarikoi aluksen merillä tapahtuneen rikollisuuden (alkoholin salakuljetuksen) vuoksi.

Kun alusta ja sen mustia kylkiä katsoo, on helppo kuvitella lainsuojattomien seikkailuja sata vuotta sitten! 

Suomessa on viimeksi annettu tuomioita merirosvouksesta niinkin hiljattain kuin vuonna 1943. Tällöin joukko kalastajia tuomittiin Eurajoen käräjillä vuoden vankeusrangaistuksiin heidän vietyään öljytynnyreitä ja muita tavaroita Luvian saaristossa karille ajaneen saksalaisen moottorialus Paulin hylystä. Varastetun omaisuuden arvo oli noin 50 000 markkaa. Törkeää!

Suosittelen kävelyretkeä jugendin, uusrenessanssin ja merirosvoalusten Pohjoissatamaan!

*Tästä paikasta saat tietää lisää myös Helsingin Cityspottingissa. 

Jan Mayen kartalla: TARKKA SIJAINTI

June 07, 2022 — Mikko Rinnevuori