Rafael Haarlan itselleen aivan Tampereen keskustaan rakennuttama palatsi on varmasti Tampereen hämmentävimpiä mutta myös väärinymmärretyimpiä paikkoja. Tuntuu siltä, että kaikki ovat kulkeneet siitä ohi, mutta kukaan ei kiinnitä siihen juuri mitään huomiota!

Palatsin julkisivun kreikkalaisen temppelirakentamisen mukainen päätykolmio ja doorilainen pylväikkö (muistathan lukion historiantunnit) ovat aika selkeitä, mutta harvempi tietää, mitä talossa on. Alakerrassa on tietysti edustustilat ja kirjasto, ja yläkerrassa on varsinainen asuintila - sekä tietysti Hatanpään valtatielle avautuva parveke. Palatsin takapuolella on muurien ympäröimä piha autotalleineen ja puutarhoineen. 

Rakennuksen pääsisäänkäynnin portaikkoa vartioi kaksi Väinö Rautalinin graniitista veistämää ilvestä, joista myös viereinen hotelli on saanut nimensä. Ilveksiin liittyy erittäin mielenkiintoinen yksityiskohta: Haarla oli poliittisesti hyvin aktiivinen, joskin ristiriitainen hahmo. Häntä jopa puukotettiin eräässä kaupunginvaltuuston kokouksessa! Vähän vähemmän radikaalina poliittisena vahingontekona toiselta ilveksistä hakattiin yksi käpälä irti. Jälki pitäisi olla vieläkin nähtävissä. 

Mutta tällä hetkellä majaansa pitää (mahdollisesti väliaikaisesti?) Tampereen Ilves, eli ikoninen jääkiekkoseura. Ihan asiaankuuluvaa! Sanon kuitenkin sen, että seuran nimi on ilmeisesti napattu Hämeen läänin vaakunan ilvestunnuksesta ja nimikkoeläimestä - ei sentään näistä patsaista. Muita vaihtoehtoja seuran nimeämisessä 1930-luvulla olivat Niilon pojat, Pallopojat, Näsin pojat, Haukat ja Ilves. 

Palatsin sijainti kartalla: KLIKKAA TÄSTÄ

*Tästä paikasta kuulet lisää Tampereen Cityspottingissa!

Käypä tsekkaamassa tassua, kun seuraavan kerran olet kohdalla! Veikkaan, että jääkiekkoseuran edustajatkaan eivät ole huomanneet niitä! 

June 15, 2022 — Mikko Rinnevuori