Mitä tehdä, jos et olekaan lähdössä mökille tai juhannuskokon ihmettelyyn? Kaupunkijuhannus on vuosi vuodelta suositumpi, mutta silti keskustat ovat melko lailla tyhjiä. Eikä ihme! Juhannukseen kuuluu taianomainen tunnelma, eikä sellaista aina kaupunkiympäristöstä löydy.

Vaan eipä hätää! Teimme listan kaupunkien maagisimmista spoteista juhannustaikojen tekoa varten. Juhannus tarjoaa innokkaalle spottaajalle paljon upeita mahdollisuuksia. Tsekkaa top 10-spottimme – sellainen löytyy takuulla sinunkin läheltäsi!

 

Helsinki, Leposaaren hautausmaa 60.1918148, 25.0018566
Juhannusyön suositus on yksi alkuperäisistä spoteista Leposaaren hautausmaan pohjoisreunalta. Itse hautausmaa on maaginen minä päivänä tahansa, mutta saaren rannat tarjoavat aivan ainutlaatuisen panoraama-näköalan Kivinokan suuntaan. Bonuksena voisit ehkä ottaa mukaan SUP-laudan, ja oikeasti käydä Varjosaaren puolella? Vanhat raunioiden jäänteet odottavat siellä löytäjäänsä. Muista kuitenkin vesillä: Turvallisuus ensin!
Espoo, Dianan temppeli 60.234156, 24.715687
Espoon paras spotti romanttiseen juhannusyöhön on mystinen Dianan temppeli. Kyseessähän on C.L. Engelin suunnittelema todella erikoinen huvimaja, jossa on varmasti kuherreltu kautta aikakausien. Dianahan on roomalaisen mytologian metsästyksen, kuun, naisten, villieläinten ja metsien jumalatar, jolle tammilehdot on perinteisesti pyhitetty. Kannattaa siis vilkaista myös läheistä huimaa puustoa!
Vantaa, Hiljaisin spotti 60.312070, 25.123243
Erinomainen juhannusspotti Vantaalla löytyy Sudentassun sillan takaa. Pieniä polkuja risteilee edestakaisin, ja ympärillä on ennen kaikkea rauhallista luontoa - ja sitten ollaankin yhtäkkiä Vantaan hiljaisimmassa paikassa! Tällä spotilla on mahdollista kuulla luonnon ääniä, ja varsinkin öiseen aikaan spotilla on todella rauhallista. Vantaalla tällaista spottia ei joka puolelta löydykään. Lisäksi voi käydä kuutamouinnilla Kuusijärvellä! Täydellistä!
Turku, Riviera 60.531302, 22.353015
Turun taianomainen spotti juhannusyön kohteeksi on Riviera-niminen spotti. Kyseessä on hiekkakuoppaan muodostunut järvi, jonka reunat ovat yllättävän jyrkät! Muista siis vesillä: Turvallisuus ensin! Järven kokonaisvaltaiseen erikoisuuteen tuo oman lisänsä keskeltä löytyvä saari, johon voit uida helposti. Olet takuulla ainoa ihminen kyseisellä pikku kukkulalla. Kamera ja eväät mukaan ja seikkailemaan!
Tampere, Kylpylä 61.509657, 23.672511
Tampereen suositus menee tällä kertaa ensimmäisen tuotantokauden spotille nimeltä Kylpylä. Rauniot keskellä Epilää ovat todella maagiset, ja sopivat täydellisesti löytöretkeilyyn ja juhannustaikojen tekoon. Paikallinen sahayrittäjä päätti rakentaa paikalle roomalaisen kylpylän, joka ei koskaan valmistunut, mutta sen parempi meille! Luultavasti olet paikalla yksin, joten ole varovainen rakenteiden kanssa - rauniot eivät ole huippukunnossa.
Lahti, Kariniemen arboretum 60.990983, 25.652607
Lahden mainiosta spottikavalkadista taianomaisin juhannusspotti on Kariniemen arboretum, mutta ei pelkästään siitä syystä, että arboretum on hieno. Puupuistoon on nimittäin sijoitettu paljon taiteilijaprofessori Olavi Lanun mystisiä patsaita, joista kuulet spottivideoilla paljon lisää. Puistossa riittää todella paljon kierreltävää, joten kannattaa ottaa eväät mukaan!
Jyväskylä, Kuoleman kuopat 62.271390, 25.772639
Keski-Suomen kuumottavin mutta myös hiljentävin juhannuksen spotti on pelottavalta nimeltään Kuolemankuopat. Kyseessä ovat arkisemmin sanottuna kaksi suppaa, mutta ne ovat niin syviä, että niiden sisällä alhaalla on todella hiljaista. Uskallatko lähteä Seppälänkankaalle etsimään? Spotin luonnonsuojelualue on muutenkin pienen kävelyretken arvoinen!
Kuopio, Versailles 62.907649, 27.720886

Suosittelemme Kuopiossa käymään juhannuksena spotilla nimeltä Versailles, joka löytyy Itkonniemessä. Spotilla on vanhan muotopuutarhan rauniot ja huvilan jäänteet, ja koko alueella on todella maaginen tunnelma. Tällä paikalla olet myös lähellä rantaa, mutta kannattaa varustautua siihen, että joudut poikkeamaan siltä eniten tallatulta polulta.

Pori, Muun maan mullat 61.606757, 21.454600

Mihin mennä Porissa juhannuksena? Tietysti Reposaareen ja erityisesti sen vanhalle hautausmaalle. Alueen maantäyttö on todella erikoista, ja se kannattaa käydä tsekkaamassa nimenomaan itse paikalla. Reposaari on täynnä ihmeellisyyksiä, ja pelkällä hautausmaallakin saa tunteja kulumaan. Sen jälkeen voi mennä läheisen kaiverretun kallion viereen uimaan!


Oulu, Oulujoen kirkon kasvillisuus 65.005775, 25.563496

Oulussa mystiikannälkäisen löytöretki kannattaa suunnata Oulujoen kirkon suuntaan. Se on upea vanha kirkko jännittävän metsäsaarekkeen sisällä. Lähistöllä on myös kirkon hautausmaa ja pappila, jotka molemmat ovat pikku visiitin arvoiset. Jo pappilan koivukuja johdattaa ottamaan kameran esille, mutta vilkaisehan kirkon seiniä. Ne ovat varsin arvoitukselliset!


Suomenlinna, Salainen käytävä 60.143984, 24.980644

Suokin ykkösspotti juhannusyön taikoja varten vilahtaa myös uudella hienolla videollamme. Arvaatko jo? Kyseessä on spotti nimeltä Salainen käytävä. Perusteluja on useita! Ensinnäkin koko tarina salaisesta käytävästä on aika jännittävä, ja löydät kyllä käytävän helposti. Lisäksi rannan viereisessä puussa on Suomenlinnan ihanin yksityiskohta, pieni keinu, jonka vieressä kelpaa nauttia keskiyöstä parhailla näkymillä. Tarkista kuitenkin lautta-aikataulut etukäteen, ettet jää tahtomattasi saarelle!


Porvoo, Roomalaisaikaiset haudat 60.401051, 25.649397

Porvoon mystisin spotti on ilman muuta nimeltään Roomalaisaikaiset haudat. Jos etsit vanhaa Porvoota, viikinkimystiikkaa ja jotain todella hämyistä, sinun täytyy käydä Porvoon Linnamäellä. Vuosisatoja vanhat kaivannot, huhut salaisista tunneleista ja faktat ikivanhoista haudoista kannattaa käydä kokemassa paikan päällä. Läheltä aukeaa myös upeita näköaloja kohti vanhaakaupunkia – aivan uudesta näkökulmasta!

 

Kaupunkiseikkailumme juhannustarjouksin 25.6. asti! Löydä oma kotikaupunkisi täältä! 
June 21, 2023 — Tiina Pöytäniemi