Uusimpaa seikkailuamme, Cityspotting Hollolaa tehdessään sisällöntuottajamme Mikko Rinnevuori on saanut usein kysymyksiä Hollolan tarkasta sijainnista. Vain 150 vuotta aiemmin kaikki tietäisivät Hollolan, mutta oikeastaan kukaan ei tietäisi Lahtea. Vai onko Hollola tuttu sinulle?
Hollola on itse asiassa aivan maaginen paikka, kunhan vain tietää mihin kurkistaa. Mutta entä jos olet hollolalainen? Silloin turistinähtävyydet eivät ainakaan kiinnosta. Ei hätää, sillä meillä on sinulle ratkaisu.
Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: UNESCO:n Geopark, keskiaikainen kivikirkko ja Tiirismaan luonnonsuojelualue… okei, alkaa jo kiinnostamaan, mutta entä jos kurkistetaankin vielä pidemmälle kulman taakse? Haluamme esitellä Hollolasta sellaisia puolia, jotka eivät olekaan ihan kaikille tuttuja.
“HOLLOLAN SALAISET HELMET?”
Hollolan vähemmän tunnetut timantit ovat yllättävän hyvin piilossa: mystiset kaiverrukset kirkossa, 1700-luvulla tehdyt järvet, TOP 10-arkkitehtuuri... Mutta näistä kaikissa on sittenkin jotain käsinkosketeltavaa näkyvillä. Lisää upeita esimerkkejä tarjoavat ikiaikaiset linnavuoret, ihmeelliset kolmiomittausketjut ja sukellusjärvet, joiden luona voi vierailla!
“NÄITÄ PAIKKOJA EIVÄT HOLLOLALAISETKAAN TIEDÄ?”
Väitämme, että vaikka Hollola on paikkakuntalaisten toimesta erinomaisesti tunnettu, niin sen jotkin yksityiskohdat jäävät piiloon jopa asukkailta. Tiesitkö, että Hollolassa on erikoinen taikalähde? Tai että kirjaston kaaria ja muotoja on pidetty erittäin merkittävinä? Tai että keskiaikaisen kirkon seinissä ja lattioissa on salakäytäviä?
“HOLLOLAN NÄHDYIN, MUTTA HUONOIMMIN TUNNETTU ASIA?”
Tässä pieni tietovisa ikonisesta Pyhän Marian kirkosta, eli yhdestä Suomen kauneimmista kirkoista. Se löytyy tietysti Vesijärven rannalta.
- Millä vuosisadalla Hollolan keskiaikaisen kivikirkon rakentaminen on alkanut?
- Kenen suunnittelema on kivikirkon kellotapuli?
- Miten Hollolan vaakunan hirvi liittyy kirkkorakennuksen vanhaan oveen?
- Minne kirkkoa yritettiin rakentaa vanhan legendan mukaan?
- Mitä erikoista on Hollolan keskiaikaisen kivikirkon pohjoisseinässä?
OIKEAT VASTAUKSET
- 1400-luvulla! Ihan ensimmäisen valmistui sakaristo, jonka salaisuuksista kuuletkin spoteilla!
- Carl Ludvig Engelin. Hänhän on suunnitellut myös Helsingin tuomiokirkon, ja näistä kahdesta rakennuksesta löytyykin paljon yhtäläisyyksiä.
- Vaakunan hirvi on kuvattu asehuoneen oven takorautaisissa koristeissa. Ovessa on myös mystisiä kaiverruksia vuosisatojen takaa.
- Kapatuosian linnavuorelle. Nurkkakivet vierivät kuitenkin aina takaisin alas! Mystistä!
- Siinä ei ollut alunperin lainkaan ikkunoita. Pohjoinen oli ilmeisesti pelottava ilmansuunta. Mutta mitä Hollolan kirkon pohjoispuolella tarkkaan ottaen siis on? Cityspotting kertoo! Nähdään spoteilla!
Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle!