Sinebrychoffien historia on osa suomalaista teollisuus- ja kulttuurihistoriaa. Aikansa suurimpina veronmaksajina he käyttivät varallisuuttaan myös hyväntekeväisyyteen: ylläpitivät sairaanhoitoa, koulua ja jakoivat avustuksia vähäosaisille.

Kauppaneuvos Nicolas Sinebrychoff rakennutti palstalleen upean huvilapalatsin maatiloineen. Vuonna 1892 valmistunutta päärakennusta kutsuttiin muun muassa Sinebrychoffien huvilaksi, Karhusaaren huvilaksi ja Koffin huvilaksi. Rakennuksen suunnitteli Nicolaksen hyvä ystävä, vapaaherra ja arkkitehti Karl August Wrede, joka oli ottanut talon arkkitehtuuriin vaikutteita italialaisista renessanssihuviloista. 

Harvemmin tiedetty asia on kuitenkin pinnan alla. Merivesi kätkee alleen salaisuuden Karhusaaren ja Hanasaaren välisessä Karhusalmessa. Merenpohjassa on kivistä ja puusta koostuva, yli 60 metriä pitkä ja noin 5 metriä leveä rakennelma. Kyseessä on niin sanottu väyläeste, jonka tarkoituksena on estää laivojen kulkeminen salmesta. Karhusaaren rannalla on tykki- ja kivääriasemat, jotka ovat vahvistaneet salmen puolustusta.

Este on tehty 1800-luvulla rakentamalla hirsistä kehikoita, ns. arkkuja, jotka on täytetty kivillä. Hirsiarkut on kivilasteineen laskettu merenpohjaan jonoksi. Rakennelma on muodostanut mereen matalamman kohdan, jolloin suuremmat laivat eivät ole voineet kulkea salmesta. On ollut tietysti tärkeää merkitä esteet karttoihin, jotta omat laivat eivät ajaisi niihin. Nykyisin vanhat säilyneet väyläesteet ovat lain suojaamia muinaisjäännöksiä.

Tätä paikkaa voit käydä ihmettelemässä Karhusaaren huvilan vanhalla höyrylaivalaiturilla. Paikka on muutenkin aivan upea!

*Tästä paikasta saat tietää lisää myös Espoon Cityspottingissa. 

Höyrylaivalaituri kartalla: KLIKKAA TÄSTÄ

June 14, 2022 — Mikko Rinnevuori