Talviloman parhaat spotit 

Mille spotille kannattaa suunnata talvilomalla? Minkälaisia talvisia vinkkejä siihen liittyy? Talvilomalla kannattaa käydä retkellä, ottaa mukaan vaikka kuumaa kaakaota ja lämmin viltti, ja istua upean näköalan äärellä. Tässä parhaat vinkit talven löytöretkeen sinun lähelläsi! 

Ps. vinkkilistan lopusta löytyy iloinen yllätys talviloman löytöretkiin.


Helsinki - 60.168893, 24.972570

Mikä on paras spotti talviloman viettoon pääkaupungissa? Tällä hetkellä se on varmastikin Katajanokan Laivastopuisto. Ja mitä Laivastopuistosta löytyykään? Sieltä löytyy jäänsärkijöitä, ja niiden hauskoja postilaatikoita – sikäli kun ne ovat satamassa. Jäänsärkijöiden postilaatikot nimittäin siirtyvät niiden kulloisenkin kotisataman mukaan. Helsingissä majailee kuitenkin käytännössä ainakin yksi jäänsärkijä, joten tältä retkeltä et palaa tyhjin käsin. 


Espoo - 60.116709, 24.674650

Paras spotti talviloman vaivattomaan mutta erikoiseen kävelyretken kohteeseen Espoossa on Soukanniemestä löytyvä Keisarin kivi. Maisema ei oikeastaan edes voi olla parempi, mutta erikoiset kullatut kirjaimet kivessä 1800-luvulta hämmentävät. Mitä Kreikan kuningatar Olga teki täällä melkein 150 vuotta sitten? Katseli kaunista saaristoa tietysti, ja siihen tämä paikka sopii paremmin kuin mikään. 


Vantaa - 60.283288, 24.985628

Mihin mennä Vantaalla helmikuun kuulaina päivinä? Mystiselle hautausmaakävelylle tietysti. Se löytyy Pyhän Laurin keskiaikaiselta kirkolta. Hautausmaan vanhin hauta on 1700-luvulta, ja siellä on mahdollista ihmetellä myös vanhan kirkkoaidan osina toimineita hautakappaleita, sekä myös kohutapahtumia moderneilta ajoilta. Erityismaininnat vanhalle kellotapulille, jonka tiilirungossa näkee muurausajankohdan vaihtumisen – ja läheiselle pikku tupakahvilalle! 


Turku - 60.448698, 22.277123

Turun jännittävin spotti talviloman mysteeriretken ratoksi on ainakin tähtikirkkaana yönä vanha Vartiovuoren tähtitorni. Väittävät, että tähtien tarkkailu tähtitornista olisi päättynyt jo 1800-luvun alkupuoliskolla Turun palon jälkeen, mutta sinä voit jatkaa tähtientarkkailuperinnettä! Lumoavan tyylikkään (vaikkakin epäkäytännöllisen, esimerkiksi kaukoputki unohtui suunnittelijalta) C.L. Engelin arkkitehtuurin lisäksi voit ihmetellä läheistä ylävesisäiliötä ja sen art nouveau-mittarihuonetta. 


Tampere - 61.495446, 23.727560

“Haluaisin käydä jossain jännittävässä paikassa Tampereella.” Selvä! Suosittelemme käymään Termopyleen solan spotin vieressä olevalla Termopyleen kentällä. Tämä Kreikan Peloponnesoksen kuumien lähteiden alueen mukaan nimetty kenttä on ollut kokouspaikka, hautausmaa ja laululava. Itse asiassa laululava on siellä nykyäänkin, mutta pienen maakerroksen alle hautautuneena! Laululavan ylimmät osat näkyvät vieläkin, kunhan vain menet paikan päälle. Läheltä saa legendaarisen hyvän munkkikahvinkin! 


Lahti - 60.993554, 25.647465

Mihin kannattaa mennä Lahdessa hiihtolomalla, jos haluaa nähdä jotain yllättävää? Lahden satamaan – mutta ei katsomaan laivoja vaan kaikkea juniin liittyvää! Lahden satamasta löytyy nimittäin vuonna 1869 rakennettu vanha rautatieasema, joka on nykyään kahvilakäytössä. Rautatieaseman ympäristöstä löytyy myös vanhaa rautatiepuistoa ja muitakin asemarakennuksia. Vanha ratapenkkakin on siellä ihan selkeästi, kunhan vain osaa katsoa. Hauskaa on, että tämän Vesijärven rautatieaseman vieressä on ollut 1900-luvun alussa toinenkin rautatieasema, nimeltään Niemen rautatieasema. Mitä ihmettä, Lahti?

 

Jyväskylä - 62.226123, 25.723183

Keski-Suomen mainioin talvinen paikka löytyy yhdeltä aivan ensimmäisistä Jyväskylän spoteista, nimittäin Jyväskylän ainoalta (ja salaiselta) vesiputoukselta. Korkeakosken kaunis holvikaarinen tunneli ja vesiputous sijaitsevat paikalla, jota moni ei tunnekaan. Paikalla on sijainnut 1700-luvulla mylly ja 1800-luvulla juomatehdas, joten historian havinaa ei voi olla kuulematta. Ihaile kauniita luonnonkiviä ja fantastisia jäämuodostelmia. 


Kuopio - 62.886713, 27.647680

Kuopio ja talviloman mysteerit! Mikäs sen parempaa. Suosittelemme retkikohteeksi Huuhanmäen tähtitornin ja ylävesisäiliön yhdistelmää. Se löytyy tietysti Niiralan korkeimmalta kohdalta, ja vanhin osa on valmistunut jo 111 vuotta sitten! Vuosiluku löytyy kiveen hakattuna, ja paikka on tietysti suorastaan ammattilaistasoa todella kaukaisten maisemien tiirailuun. Jännittävää on, että kivisen tornin alapuolella on nykyään tyhjää tilaa. Ylävesisäiliö on nimittäin käytöstä poistettuna tyhjillään. Kuuluuko kaiku? 


Pori - 61.484877, 21.773050

Mihin mennä Porissa talviseen aikaan? Mutta ei mihinkään tavalliseen paikkaan? Ehkäpä Kuudenteen kaupunginosaan eli Kuukkariin bongaamaan vanhoja ja harvinaisia kolmikielisiä tiekylttejä (suomi, ruotsi ja venäjä), vanhan kuoppakaupungin jäänteitä (Kuoppatori) ja 1800-luvun puutaloalueen tunnelmaa (joka puolella). Kuukkari tunnetaan ulkomaailmassa nimellä Päärnäinen, mutta … se nyt vaan ei ole oikein.  


Oulu - 65.020751, 25.437787

Oulu, Suomen valkoinen Venetsia, siltojen kaupunki! Kuinka rakastankaan vesiväyliäsi! Mutta missä niitä väyliä on eniten? Laskujemme mukaan Kuusisaaressa, josta siltoja lähtee ainakin kuuteen eri suuntaan. Oulun kaikkein paras silta löytyy kuitenkin Sorsasaaresta, jonka kävelysiltaa saa kävellä ainoastaan jonossa kahden metrin välein. Erikoista, mutta ehkä ymmärrettävää. Silta on nimittäin tosi pieni, ja siinä on keskellä avattava osa veneilijöitä varten. Kaakaot termospulloon ja menoksi! 


Suomenlinna - 60.138507, 24.986257

Suomenlinna talvella on sekä upea että kaamea idea. Siellä on nimittäin kauneimmat maisemat, mutta tuulisella säällä erittäin kylmä. Jos siis lähdet tänne, olet extreme-reissaaja ja osaat myös pukeutua oikein. Mutta suosittelemmeko? Ehdottomasti! Talvisella säällä kaunein paikka löytyy vanhojen makeanvedenaltaiden luota. Ikivanhat muurit suojaavat kaunista neliskulmaista jäätynyttä allasta, ja vieressä kaunis horisontti! Ja sitten lämmittelemään! 

 

Porvoo - 60.393953, 25.655325

Miten olisi retki Vanhaan Porvooseen talviloman ratoksi? Olisi kiva nähdä kauniita maisemia, Porvoon jokea ja kirkkoa, mutta mistä uusi näkökulma? Yllättävän huonosti tunnettu retkikohde on Näsin kivi. Se on Näsinmäen kartanon yläpuolella möllöttävä aivan jättiläiskokoinen siirtolohkare, jonka päältä on ihailtu maisemia jo 1800-luvulla. Huipulle pääsee portaita pitkin ja omaa korkeanpaikankammoaan voi testata näköalatasanteelta, jonka aidat ovat ehkä hivenen matalat näin 2020-luvulla. Maisema on kuitenkin eeppinen! 

 

Salo - 60.388365, 23.117068

Uusi kohteemme Salo ja mysteeritekemistä talvilomalle? Järjestyy! Lieneekö Salon mystisin ja hauskin taideteos Veturitallien kello? Se on Taneli Rautiaisen teos vuodelta 2019, ja siinä aika rientää ja pysähtelee aivan miten sattuu. Erittäin sopivaa itse paikkaan liittyen: Salon veturitallit ovat nimittäin hieno arkkitehtuurikokemus ulkopuolelta (suosikkimme Bruno Granholmin käsialaa) ja taidekokemus sisäpuolelta (Salon taidemuseon kokoelmat ja näyttelyt). Kannattaa piipahtaa pidemmäksikin aikaa. Iso suositus myös sisäpihan kääntöpöydälle! 

 

Hämeenlinna - 60.976316, 24.458613

"Hämeenlinna, ensi kerran kun sun kuutamossa näin Hattelmalan harjanteilta, tuo ei mene mielestäin!" Tätä spottia on siis fiilistellyt jo J.L. Runeberg 1800-luvulla, mutta mistä paikasta onkaan kyse? Tietysti Hattelmalan harjun näkötornista. Runebergin aikaan tuota erikoista funkkis-pienoispaviljonkia ei tietysti vielä ollut, mutta nykyään se tarjoaa mainion pikku eväs- ja kahvitaukopaikan. Näköaloille viisi tähteä, ja paikan päällä voit lausua säkeitä runosta “Vänrikin markkinamuisto”! 

 

Kouvola - 60.869468, 26.688986

Uusi kohteemme Kouvola on täynnä aivan ihmeellistä arkkitehtuuria, jota kannattaa käydä tsekkaamassa myös talviloman päivinä. Erinomainen ihmettelyn kohde on yli 100 vuotta vanha Pyhän Ristin kirkko. Se on tosi kuvauksellinen erityisesti talvella, ja erityisesti tiiliornamenteista ei ole varmasti pulaa. Mutta kirkko on erityisen huvittava siksi, että se on hyvin samanlainen Riihimäen ja Hyrylän varuskuntakirkkojen kanssa – eikä ihme, ne on tehty samojen piirustusten perusteella! 

 

Lappeenranta - 61.059380, 28.199030

Mihin Lappeenrannassa kannattaisi seikkailla talvisina päivinä? Esimerkiksi Suomen erikoisimmalle vesitornille! Lappeenrannan vesitorni näyttää 1950-luvun ufolta, mutta oikeasti vuoden 1955 kuoret on rakennettu jo vuonna 1927 rakennetun vanhan alkuperäisen vesitornin ympärille. Koteloinnista on ensi vilkaisulla vähän vaikea saada kiinni, mutta lähempää ja vanhoja kuvia katsomalla asia vaikuttaakin ihan selvältä … ja oudolta! Vesitornien takaa alkaa myös Lappeenrannan toinen puulajipuisto eli arboretum. 


Rauma - 61.129174, 21.516912

Hetkinen! Eihän Cityspotting-seikkailua ole Raumalla! Ei niin, ainakaan vielä. Rauma on kuitenkin varsin jännittävä kaupunki, emmekä halunneet jättää sitä välistä. Rauman hauskin yksityiskohta on Raumanjoen varressa olevat yli 100 vuotta vanhat paloportaat. Ne onkin helppo skipata vahingossa, mutta kyseessä on sarja kivisiä ja puisia portaita veden ottamista tulipalon sammuttamista varten. Hienoin esimerkki löytyy Itäkadun päästä. Lämmin suositus! 

 

Rovaniemi - 66.507268, 25.711975

Eipä unohdeta Pohjois-Suomea, ja kenties sielläkin nähdään lähitulevaisuudessa Cityspotting-seikkailu! Jos näin on, niin sen yksi spotti on varmasti Rovaniemen paloaseman torni, ja erityisesti sen hienot koristeet. Rovaniemi tunnetaan tietysti Alvar Aallon suunnittelutyöstä, mutta tarkkasilmäisempi havaitsee myös Ferdinand Salokankaan rakennusten tunnistettavat piirteet! Rovaniemi onkin oikea arkkitehtuurihelmi, ja helmenkalastusta kannattaa harrastaa myös talvilomalla.

 

Lähde talviselle löytöretkelle! Nyt koodilla TALVILOMA2024 15% alennusta kaupunkiseikkailuistamme. (Alennus voimassa 10.3. asti, alennus ei koske lahjakortteja.) 

February 21, 2024 — Tiina Pöytäniemi