Mitä tehdä Raumalla? Mitkä ovat Rauman parhaat nähtävyydet?


Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, jotka kaikilla on mielessä ennen upeaan UNESCO-kohteeseen lähtöä. Niihin saa kuitenkin usein samoja tuttuja vastauksia, varsinkin jos olet käynyt Raumalla aiemmin, tai jos olet paikallinen!

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Vanha Raatihuone, Pyhän Ristin kirkko, Rauman taidemuseo… Eihän näissä mitään vikaa ole, mutta kyseisillä paikoilla ovat sitten ihan kaikki muutkin. Eivätkä nämä ja muut tutut turistikohteet tarjoa syvempää kokemusta etsivälle paljoa.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään!

 

Rauman salaiset helmet?
Rauman ”näkyvissä, mutta piilossa” olevat timantit liittyvät vanhoihin melkein hautautuneisiin näkymiin, joita Raumalta löytyy. Pitää vain osata katsoa oikeisiin paikkoihin! Näistä jännittävimpiä ovat Raumanjoen vanha leveä uoma ennen ganalia, uskomattoman upeat historialliset kaivokopit ja mystiset veteen johtavat paloportaat! Mutta ei siinä kaikki!

Väitämme, että vaikka Vanha Rauma on erinomaisesti tunnettu, niin sen yksityiskohdat jäävät turistinähtävyyksien taakse piiloon. Tiesitkö, että kaupungin vanhimpiin puistoihin kuuluva Tekkalanpuisto on alunperin pystytetty omakätisesti tanskalaisen Catherine Hansine Commentz-Westerlingin toimesta 1800-luvun lopulla? Tai että Vanhan Rauman ja samalla koko Suomen vanhin portti on jopa 300 vuotta vanha ja on tehty massiivisen puun juuriosasta? Tai että 1880-luvulla rakennetun Kirkkosillan alla on yllättäen erittäin uudenaikainen skanneri?!

Vanhan Rauman nähdyin, mutta huonoiten tunnettu asia?

Tässä pieni tietovisa ikonisesta Kitukrännistä, eli Suomen kapeimmasta kadusta. Se löytyy Vanhalta Raumalta Kuninkaankadun ja Kauppakadun välissä, kunhan et vain kävele ohi siitä. Se on nimittäin todella kapea. Löydät oikeat vastaukset alta!

1. Kitukränn on tietysti vanha, mutta kuinka vanha?
2. Mitä Kitukränn-nimi tarkoittaa?
3. Kuinka kapea Kitukränn on?
4. Mikä Kitukrännin alkuperäinen käyttötarkoitus oli?
5. Kitukrännillä on nykyään kyltti, jossa kielletään "kaikenlainen soastus". Mitä se tarkoittaa?

 



OIKEAT VASTAUKSET:

1. Kitukränn on noin 300 vuotta vanha. Ensimmäinen merkintä siitä löytyy vuoden 1756 Gadolinin kartasta, mutta katu on luultavasti karttaa vanhempi.
2. "Kitu" tarkoittaa joko kituliasta eli pientä tai tulee ruotsin kielen sanasta "kitt", eli uloste. "Kränn" tulee puolestaan ruotsin kielen sanasta "gränd" eli kuja. Ei kovin hohdokasta siis.
3. Kapeus riippuu vähän siitä, miltä korkeudelta mitataan, mutta kapein mittaustulos on 213 cm.
4. Kitukrännin käyttötarkoituksen voi arvata sen nimestä. Se nimittäin sijaitsee kummaltakin puoleltaan talojen takapihojen kohdalla ja on ollut alunperin avoviemäri.
5. Selkokielellä Kitukrännillä ei saa kyltin mukaan roskata. Fraktuuralla kirjoitetussa kyltissä sakoksi on määritelty 20 Smk.


Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle!

Vanhan Rauman seikkailu aukeaa 1.5.!  Seikkailu on avajaistarjouksessa nyt, löydät sen täältä! 

April 18, 2024 — Tiina Pöytäniemi