Ystävänpäivä (tai kansainvälisesti Valentine’s Day) on taas käsillä, ja sehän onkin mainio päivä retkelle, jonka voi toteuttaa itselleen tärkeän ihmisen kanssa.

Mutta hetkinen, mikä olisi mahdollisimman autenttinen paikka ystävänpäivän viettoon? Tai oikeastaan, mistä ystävänpäivässä edes on kyse?

Suomalainen ystävänpäivähän on monen muun maan tavoista poiketen ystävien muistamisen päivä, joten olisiko oikea spotti Turussa? “Kun ystävyyssuhteet solmitaan -veistos” jossa kaksi ratsastajaa ja ratsua kohtaavat, on Wäinö Aaltosen veistämä Turun ja Göteborgin kaupunkien ystävyysveistos. Veistoksia on tietysti kaksin kappalein – sekä Turussa että Göteborgissa.


Monessa muussa maassa ystävänpäivä on liitetty romanttiseen kumppanuuteen, joten silloin esimerkiksi lukoilla koristellut sillat ovat juuri oikeita paikkoja Valentine’s Day:n tunnelmaan. Tällaisia siltoja löytyy Hämeenlinnan seikkailusta piilotettuna spottina (jännittävää), Tampereelta Keskikosken voimalaitoksen sillan spotilta tai Helsingistä Katajanokan ja Kruununhaan väliseltä pieneltä kävelysillalta (lähellä Suomen pienin rautatieasema -spottia).



Valentine’s Day:sta puhuttaessa nousee väkisin mieleen, että kuka se Valentine oikein olikaan? Kyseessä on alun perin italialainen Pyhä Valentinus, jonka muistopäivää on vietetty vuodesta 350 eteenpäin. Valentinuksen tarina on hieman epäselvä, koska pyhimyksen oikea henkilöllisyys on jäänyt hämärän peittoon – mutta olisiko oikea paikka ystävänpäivän viettoon ehkä siis katolinen kirkko?

Erityisen hienoja ja Suomessa vähän harvinaisempia katolisia kirkkoja kannattaa käydä spottaamassa ainakin Kuopiossa (Pyhän Joosefin kirkko Männistössä on erikoinen ja yli 100 vuotta vanha), Kouvolassa (Pyhän Ursulan kirkko on uusi kiinnostava kirkkorakennus) ja Oulussa (Nasaretin Pyhän Perheen kirkko, jonka perustuskiven on siunannut paavi Johannes Paavali II).



Mutta tiesitkö, että helmikuun puolivälissä on vietetty erikoisia juhlaperinteitä jo ennen ajanlaskun alkua? Ystävänpäivän vietto on nimittäin saanut alkunsa antiikin Rooman Lupercalia-juhlasta. Juhlamenoihin kuului kokoontuminen Rooman Palatium-kukkulalla olevaan luolaan ja erilaiset uhraukset. Juhlan jälkeen nuoret miehet kulkivat ympäriinsä vuohennahkoihin pukeutuneina ja läiskivät vastaantulijoita vuohennahkaisilla remmeillä!

Ehkä autenttisin ystävänpäivän vietto tapahtuukin jossain mystisessä luolassa? Sellaisia löytyy kyllä lähempääkin – esimerkiksi Salon Rosvoluola-spotilta, Lahden Pirunpesä-spotilta tai Porin Linnakepuisto-spotilta. Maan alle pääsee toki monen kaupungin seikkailuissa ja vuohennahkaiset remmit voi jättää varmasti myös väliin...



Kaikista ystävänpäivän alkuperään liittyvistä tarinoista huolimatta kyse on ehkä kuitenkin päivästä, jolloin on mahdollista antaa huomiota jollekin tärkeälle. Siihenhän Valentinuksen nimikin ehkä viittaa (lat. valorum = arvo). Erikoisia paikkoja tähän kivaan päivään liittyen löytyy joka kaupungista, mutta nostetaan tähän vielä muutama erityisen arvokas paikka vinkeiksi ystävänpäivän viettoon:

Jyväskylän Vaajakosken vanhalta voimalaitokselta löytyy upea kanaviin, sulkuportteihin ja Leonardo da Vinciin liittyvä spotti, ja tätä upean hämmentävää paikkaa voi lähteä katsomaan myös omalta kotisohvalta, koska se löytyy myös Mitä spottia? -seikkailusta

Kanavat ja luotsit ovat järjettömän kiinnostavia ja kuvauksellisia, ja sen takia niitä voi lähteä tsekkailemaan myös Lappeenrannassa. Varsin kuvaukselliselle ja tarinarikkaalle Sulku-spotille Mälkiän kaupunginosaan kannattaa lähteä vaikka isommalla porukalla. Vuonna 1932 Mälkiän sulkuportit olivat maailman suurimmat. 

Viimeisenä jännittävänä arvopaikkana suosittelemme yhtä Suomen seitsemästä UNESCO:n maailmanperintökohteesta eli tietysti Suomenlinnaa. Suomenlinnan ystävänpäivävinkkimme onkin jo 1700-luvulla rakennettu Piperin puisto, jonka vesikanavat, pienet sillat ja kiviportaat ovat houkutelleet ystävyksiä, pariskuntia ja perheitä kävelyille jo vuosisatojen ajan.

 

Ystävänpäivän kunniaksi nyt kaksi lahjakorttia yhden hinnalla! Löydät lahjakorttimme täältä. 
February 13, 2024 — Tiina Pöytäniemi