MITÄ TEHDÄ SAARIJÄRVELLÄ? MITKÄ OVAT SAARIJÄRVEN PARHAAT NÄHTÄVYYDET?


Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä ennen Keski-Suomessa seikkailua. Vai onko Saarijärvi edes tuttu sinulle? Se on itse asiassa aivan maaginen paikka, kunhan vain tietää mihin kurkistaa. Ja entä jos olet paikallinen? Silloin turistinähtävyydet eivät tietenkään kiinnosta. Ei hätää, meillä on sinulle ratkaisu.

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Puuhapuisto Veijari, Saarijärven museo ja Pyhä-Häkin kansallispuisto… Eihän näissä mitään vikaa ole, mutta entä jos kurkistetaankin kulman taakse? Haluamme esitellä Saarijärvestä sellaisen puolen, joka ei olekaan ihan kaikille tuttu.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään!

 

“SAARIJÄRVEN SALAISET HELMET?”
Nyt ollaan asian ytimessä. Saarijärven vähemmän tunnetut timantit ovat yllättävän hyvin piilossa: mystiset kivihakkaukset, väärää aikaa näyttävä kello, puihin kaiverretut hautamerkinnät... Mutta näistä kaikissa on sittenkin jotain käsinkosketeltavaa näkyvillä! Lisää upeita esimerkkejä tarjoavat Palvasalmen tervahaudat, magneettisen poikkeaman aiheuttava Summasjärvi ja hämmentävä voimalaitos ja kalatie, jonka varrella voi vierailla! 

Väitämme, että vaikka Saarijärvi on erinomaisesti tunnettu, niin sen jotkin yksityiskohdat jäävät piiloon jopa paikallisilta. Tiesitkö, että Saarijärvellä on mitattu apteekin vaa’alla keihäitä? Tai että kaupungin jokien näköaloista on pidetty oikeudenkäyntejä 60-luvulla? Tai että Saarijärven kirkon mittakaavassa on Rooman Pantheonista kopioitu virhe?

“SAARIJÄRVEN NÄHDYIN, MUTTA HUONOIMMIN TUNNETTU ASIA?”


Tässä pieni tietovisa ikonisesta Saarijärven kirkosta, eli yhdestä Suomen kauneimmista kirkoista. Se löytyy tietysti aivan Saarijärven keskustasta. Oikeat vastaukset kysmyksiin löydät alta.


1. Kuka Saarijärven kirkon on suunnitellut?
2. Mikä rakennus on ollut Saarijärven kirkon esikuvana?
3. Mikä Saarijärven kirkon kupolin ylimmässä osassa on?
4. Saarijärven kirkolla on lempinimi. Mikä se on?
5. Mitä erikoista on Saarijärven kirkon kellotapulin aikakellossa?


OIKEAT VASTAUKSET!


1. Anders Granstedt, Helsingin kaupunginarkkitehti. Rakennuksen suunnittelijaksi luullaan usein C.L. Engeliä, koska piirustukset tulivat hänen toimistostaan.
2. Rooman Pantheon. Hauskaa sinänsä, Sekä Rooman Pantheonin että Saarijärven kirkon päätykolmiot ovat verrattain alhaalla. Rooman Pantheonissa kyseessä oli rakennusvirhe.
3. Kupolin ylimmässä osassa on valoaukko eli oculus. Samanlainen aukko löytyy tietysti myös Pantheonista.
4. Johannes! Se viittaa mitä ilmeisimmin Johannes Kastajaan. Kellotapulin lempinimi on puolestaan Henterikki.
5. Se on maalattu laudoitukseen. Toimivaa aikakelloa rakennuksessa ei ole koskaan ollut. Ehkä sellainen pitäisi hankkia!


Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle!

Cityspotting Saarijärven pääset aktivoimaan ilmaiseksi! Löydät seikkailun täältä.

May 13, 2024 — Tiina Pöytäniemi