Mikä on kaikkien aikojen paras jatko-osa?

Imperiumin vastaisku, Kummisetä osa II, The Wiren 2. tuotantokausi vai Top Gun: Maverick? Menestyselokuvissa ja -sarjoissa on totuttu jatko-osiin, ja joskus ne onnistuvat ensimmäistä osaakin paremmin. Tämä johtuu siitä, että jatko-osissa tai toisissa tuotantokausissa on mahdollista syventää taustoja tai tutustua johonkin tiettyyn hahmoon tai tarinan osaan vieläkin paremmin … tai jopa toisesta näkökulmasta.


Cityspotting-löytöretkiä suunnitellessa valmistelumateriaalia on joka kaupungin kohdalla niin paljon, että seikkailun tekijä joutuu tekemään inhottavaa rajausta. Joku tietty spotti voi olla vähän aihepiirin ulkopuolella, tai jopa niin jännittävä, että sitä ei haluta laittaa heti alkuun. Niinpä lisäkausien tekeminen on yleensä jopa pieni helpotus: “Vihdoin voin käyttää sen mainion spotin, joka minulla oli takataskussa.”


Jatko-osien spoteilla on usein siis vähän jännittävämpiä spotteja, viittauksia ensimmäisen kauden spotteihin, hämärämpiä tositarinoita ja joskus jopa makaabereja kohtaloita. 


Tärkeintä on kuitenkin se, että joka kaupungissa on kiinnostavia spotteja aivan lukematon määrä, ja niitä ei yksinkertaisesti kannata jättää välistä. Joka kulman takana aukeaa paikka, johon liittyy joku uskomaton tarina. Tämän löytöretkeilijän kokemus on, että kun ensimmäisen kerran löytää jonkun aiemmin tuntemattoman salaisuuden, kulkee siitä eteenpäin aina silmät avoinna. Saattaa nimittäin taas löytää jotain ihmeellistä.


Ja mikä se paras jatko-osa on? Tykkään itse eniten Helsingin ja Tampereen kakkoskausista, koska tein niitä samaan aikaan Maanalainen Helsinki -kirjan kanssa. Kuopiolle ja Turulle kuuluu myös erityismaininta. Pian valmistuvat Pori, Lahti ja Oulu ovat tietysti ajankohtaisia ja ne sisältävät esimerkiksi seuraavanlaisia spotteja:

  • Porin Pimeämetsän hämmentävät rauniot ja kesäolympialaisten lyhytaaltoradioasema!
  • Lahden vanhin rakennus ja ihmeellinen hevonen, joka on ollut mallina useammassa julkisessa patsaassa!
  • Oulun noitavainojen muistomerkki, majakoita, torneja ja pookeja! 

Ai, ja elokuvista? Tietysti Batman Returns! 

Porin, Lahden ja Oulun kakkoskaudet avautuvat 1.7., ne on ennakkotarjouksessa nyt! Löydät seikkailujen kakkoskaudet täältä!

June 18, 2024 — Tiina Pöytäniemi