Blogi

Hyvinvointia lisäävä liikkuminen ei voi perustua liikkumisen aiheuttamiin välillisiin hyötyihin. Liikuntaharrastuksia tyypillisesti perustellaan sanomalla, että arjesta selviää paremmin kun on vahva - tai että itsetunto paranee, jos on paremmassa kunnossa - tai että pysyt toimintakykyisenä vielä seniori-ikäisenä, jos nyt jaksat käydä lenkillä....

Voiko historiaa maistaa? Joissain tapauksissa voi! Historian opetuksen pitäisi olla paikkasidonnaista. Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä on paljon paikkoja, joissa voi kulkea historian hahmojen jalanjäljissä. On aivan eri asia opetella kirjasta Suomen sodan taustoja - tai käydä ihan konkreettisesti paikan päällä. Paikan voi silloin nähdä,...

Oppiminen ja pelit nähdään joskus toistensa vastakohtina. Pelaaminen nähdään joskus synonyymina leikkimiselle, ja oppimisenkin pitää stereotyyppisesti tuntua jotenkin raskaalta. Varsinkin mielikuvat kaupallisesta pelimateriaalista linkittyvät usein arveluttavaan sisältöön, kuten väkivaltaan tai muuten kyseenalaiseen arvomaailmaan.

"Miten löydän motivaation liikkumiseen" on yleinen kysymys, ja siihen olisi kiva löytää yksiselitteinen ja simppeli vastaus. Liikunnan puute on kansanterveydellisesti laaja ongelma, ja hyvin suuressa osassa työpaikkoja yritetään kannustaa työntekijöitä liikkumaan.

Ihmisen paikkakokemus on jotain, joka voi syntyä ymmärrettävästi vain paikan päällä. Jonkun tietyn paikan tunnelmaa ei voi aistia vain kuvista, vaan on oltava itse siellä. Tämä paikkakokemus on hyvin arvokas sellaisenaankin, ja kehoitamme yleisestikin kaikkia käymään uusissa paikoissa ja tarkkailemaan niitä eri näkökulmista.